Wat Is “Schoon” Eten?

Niemand wil “vuil” eten. Dat klinkt gewoon vies. Maar als je niet “schoon” eet, dan is “vuil” je enige optie.

Dus je zult je wel afvragen wat er voor nodig is om het slechte eten uit je dieet te krijgen zodat je alleen schoon eten kan opdienen. Nou, ik zal het je verklappen.

Hieronder lees je exact wat gezond eten is en wat jij kunt doen om jouw dieet een beetje schoner te krijgen.

Hou het schoon!

Ten eerste. Wat wordt er mee bedoeld? Als schoon eten totaal nieuw voor je is of je hebt er pas iets over gehoord, gelezen of gezien, hier is een korte omschrijving van wat het is.

Schoon eten is niets minder dan dat je weet waar je voeding vandaan komt. Althans daar begint het mee. Als jij alleen maar weet in welke fabriek je eten gemaakt wordt, dan zal je begrijpen dat je niet schoon eet.

De basis van schoon eten is dat je weet waar je voeding vandaan komt, hoe het bij jou terecht is gekomen en dat je alleen datgene eet wat zo natuurlijk en gezond is.

Met andere woorden, schoon eten betekent dat je voornamelijk onbewerkte voeding eet oftewel “schone” voeding. Voedsel wat niet door allerlei processen bewerkt is.

Dankzij de wens om voeding zolang mogelijk te bewaren zijn sommige voedingsmiddelen zo bewerkt met houdbaarheidsmiddelen dat ze nauwelijks lijken op het oorspronkelijke product.

Schoon eten betekend dat je dit soort voeding niet in je systeem toelaat.

Wat is het niet?

Alhoewel schoon eten fantastisch is, zijn er ook een aantal dingen wat het niet is.
Om te beginnen, schoon eten is niet makkelijk. Lang geleden was het bv veel makkelijker om schoon te eten.

Vandaag de dag vinden we bewerkt voedsel al redelijk gewoon. Want om genoeg onbewerkte voeding te vinden om van te kunnen leven is geen makkelijke taak.
En om nou iedere dag naar de lokale boer te stappen zou een mooi begin zijn maar ook niet voor iedereen een optie.

Ook gaat het niet om rauw eten. Je eten koken is prima als je schoon wilt eten.
Het enige wat je hoeft te doen is er zeker van te zijn van dat het eten dat je bereid zo dichtbij zijn oorspronkelijke vorm is. Zo lang je jouw voeding maar niet op een dusdanige manier bereid zodat je het tot in de lengte van tijd kunt bewaren eet je nog steeds schoon.

Als laatste, het gaat er ook niet om dat je bepaalde voedingsgroepen uit je dieet weglaat.
Het is wel zo dat schoon eten je helpt met afvallen en dat je jezelf beter voelt. Vetten weglaten en nooit meer een dessert nemen zorgt er echt niet voor dat je extra zult afvallen. Je krijgt de resultaten door simpelweg schoner te eten.

Hoe moet je het doen?

Is je interesse gewekt en wil je ook dat schoon eten een onderdeel wordt van jouw leefstijl? Dan heb ik goed nieuws, het is heel goed te doen. Maar ook heel belangrijk.

Met schoon eten krijg je namelijk alle essentiële voeding binnen zoals: vetten, eiwitten en koolhydraten.

In je eetpatroon is het wel belangrijk dat je bepaalde vetten weglaat. Je wilt namelijk niet teveel transvetten binnen krijgen. Op zich is het wel oké om vet te eten, maar je wilt jezelf niet te buiten gaan aan teveel verkeerde vetten. Ook raad ik je aan om te voorkomen dat je teveel zout binnen krijgt.

In plaats daarvan is het beter om de smaak van voeding weer te waarderen zonder al het zout en suiker wat is toegevoegd. Dit is vooral het geval bij bewerkte voeding.

Schoon eten, samen met een uitdagende training is de formule voor een goed gevormd en slanker lichaam – dat garandeer ik je als je met mij gaat trainen.

Samen komen we tot een fitness en voedingsplan dat uniek is voor jou, een plan dat past bij jouw levenswijze en een plan dat jouw WEL binnen no time bij je doel brengt.

Een fitness en voedingsplan wat ook voor deze vrouwen heeft gewerkt en waarmee ze waanzinnige resultaten > en hun streefgewicht

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Cobie
Door

Cobie

op 13 Jul 2017

Goedemorgen, Mijn man is diabetes zwaar hart patiënt, en zijn nier functie staat nog maar op 35 procent. Schildklier werk of helemaal niet of een klein beetje, hoge bloeddruk enz enz . Mijn man is 67 jaar Wat is nu schoon eten. En ook wil ik u vragen of dit gratis is.

Arny Plas
Door

Arny Plas

op 13 Jul 2017

Beste Cobie, Bedankt voor je reactie. Schoon eten is in principe voeding wat zo weinig mogelijk bewerkt is door allerlei processen in bv de fabrieken. Hoe dichter een voedingsproduct bij de natuur staat des te schoner het is. Alles wat bv kant en klare maaltijden betreft, pot, blik en in mindere mate diepvries heeft meerdere stappen en procesbewerkingen doorlopen. Allerlei toevoegingen en vervangende stoffen zorgen ervoor dat een product minder schoon is. Oftewel hoe puurder de voeding des te schoner het is. Vriendelijke groet Arny van der Plas, Fit aan Zee

Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.