Gezond eten is een grote uitdaging
10 november 2014 

Gezond eten is een grote uitdaging

Voor veel mensen is gezond eten en afvallen een grote uitdaging. Maar waarom is dit dan zo zul je je afvragen? Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk.
De maatschappij vandaag de dag heeft er onder andere grotendeels voor gezorgd dat het voor veel mensen een grote uitdaging is.

Maar dat betekend niet dat het niet mogelijk is om er een gezond en verantwoord eetpatroon op na te houden.
Feit is dat fabrikanten zoveel mogelijk producten in de markt willen zetten tegen een zo hoog mogelijke winst. En dus doen ze er alles voor om consumenten meer te laten eten en om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit zorgt uiteindelijk voor veel problemen.

Maar ook de snelheid, drukte en gejaagdheid die er in de afgelopen 10 tallen jaren bij zijn gekomen heeft ervoor gezorgd dat mensen ongezonder zijn gaan eten.

Misschien herken jij de volgende 7 oorzaken ook wel.

1. Te weinig tijd
Vroeger was het vaak zo dat er één inkomen genoeg was het gezin te kunnen onderhouden. Meestal werkte de man, zodat de vrouw thuis kon blijven en kon zorgen voor de kinderen en het eten. Misschien zijn we vandaag de dag veel eisender geworden, ik weet het niet.
Daarom was er veelal meer tijd om eten klaar te maken en om op het gemak een maaltijd te nuttigen. Nu wordt het ontbijt bijvoorbeeld al door veel mensen overgeslagen.

Tegenwoordig is het ook zo dat ’s avonds vaak wordt gekozen voor een snelle – hop in de magnetron – gemak maaltijd. Hier zit weer allerlei zoetstoffen en andere chemische rommel in. Vroeger was er meer tijd voor een verse maaltijd met pure producten.
Misschien denk je dat je minder tijd hebt, maar je hebt dezelfde 24 uur per dag dan vroeger. Geef weinig tijd dus niet de schuld maar maak tijd vrij voor gezond eten en afvallen.

2. Moeilijk om gezond eten te kopen
Zoals eerder al vermeld, vroeger werden voedingmiddelen veel minder bewerkt dan nu. Nu worden er ook steeds weer nieuwere producten en varianten ontwikkeld door de fabrikant. Deze producten hebben nog maar weinig meer echte voedingsproducten en belangrijke voedingsstoffen te maken maar zijn meer genotsproducten.

Sterker nog, meer dan 80% van de voeding in de supermarkten liggen horen eigenlijk thuis onder de categorie genotsproducten.

Je zult dus echt moeten leren om etiketten te lezen voor een gezond eetpatroon.
Zo kom je er achter welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke niet.

3. Sociale druk
Het is heel normaal en gezellig geworden om allerlei zoetigheidd en vetten te eten en te drinken bij feesten en partijen. Jammer genoeg is dit enorm ongezond.

En toch is het verleidelijk om hierin mee te gaan. Bovendien als je liever water drinkt dan cola, zullen sommige mensen je tegenwoordig raar aankijken.
Het is daarom lastig om sterk te blijven vandaag de dag. Bedenk dus van te voren hoe je hiermee om wilt gaan, zodat je op dat moment veel sterker in je schoenen staat.

4. Discipline
Helaas gaat gezond eten en afvallen niet vanzelf. Daarom zul je de moeite moeten. Natuurlijk weet je in grote lijnen echt wel wat gezond eten is, maar om elke dag te blijven volhouden kan heel moeilijk zijn.
Als je een plan maakt wordt het veel makkelijker zeker als je gaat bedenken welke gezonde gewoontes je elke dag wilt gaan toepassen.

Als je deze gezonde gewoontes een paar weken blijft volhouden, dan weet je op een gegeven moment zelfs niet beter. En zo wordt het volhouden van een gezonde leefstijl en eetpatroon een heel stuk makkelijker.

5. Emotie
Bepaalde emoties kunnen ervoor zorgen dat je verkeerde dingen doet, die je achteraf liever niet had gedaan. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens momenten van stress, verveling, angst, boosheid of teleurstelling gaan compenseren met lekker en ongezond eten. Dit uit zich in sommige gevallen weer tot teveel eten en ongezond eten.

Om deze negatieve emoties de baas te kunnen zijn, zul je naar de oplossing moeten zoeken. Verwen jezelf eens met iets anders dan eten door bijvoorbeeld een bad te nemen want we zijn immers geen huisdieren die we belonen met iets lekkers.

De beste tip die ik je kan geven is: zorg elke dag voor een minimaal 30 minuten totale rust en ontspanning. Je zult merken dat je na een aantal weken makkelijker kan omgaan met al je negatieve emoties wat je uiteindelijk ook helpt bij gezond eten en afvallen. Met alle social media invloeden kan dat ook een hele uitdaging zijn.

6. De Schuld buiten jezelf leggen
Dat gezond eten en afvallen een uitdaging is in deze tijd, betekent niet dat de maatschappij en alles om je heen de schuld is van jouw overgewicht.

We hebben immers met z’n allen ook zelf ervoor gezorgd, dat er zoveel ongezond voedsel te koop is. De fabrikanten leveren namelijk ook op basis van de vraag van ons als consumenten.

Natuurlijk zijn er producten gemaakt waar helemaal geen vraag naar is en waar een goede marketing ervoor zorgt dat je iets gaat kopen. Uiteindelijk beslis jij zelf waar je jouw geld aan uitgeeft.

7. Verkeerde informatie
Tegenwoordig wordt je overspoeld over wat wel en niet gezond is en wat de allerbeste methode is om af te vallen. Helaas zijn er in de afslank industrie veel mensen die niet het beste met je voor hebben, maar alleen maar zoveel mogelijk geld willen verdienen aan je.

Dat is ook de reden waarom er zo ontzettend veel verschillende diëten en producten zijn. Deze diëten zijn niet per definitie allemaal goed of slecht.

Wel zijn sommige diëten gebaseerd op aannames, in plaats van grondig onderzoek. En zijn het veelal crash diëten, wat ook weer slecht voor je is.

Daarbij zijn ook de meeste diëten ook niet geschikt voor elke type persoon en situatie want afvallen en afslanken is een persoonlijk iets.
Echt gezond eten met voeding zoals de natuur dit bedoeld heeft, is echter wel geschikt voor iedereen. Dus ook vor jou! En bij overgewicht zul je met een gezond en verantwoord eetpatroon en voldoende beweging gaan afvallen.

Ga de uitdaging aan!

Er zijn allerlei producten te vinden in de afvallen- en dieet markt. Helaas zijn er maar weinig producten waarvan ik vind dat deze echt iets toevoegen voor hen die gezond eten en afvallen belangrijk vinden! Zeker op de lange termijn weet ik dat het niet gaat werken. Ik zie dit dagelijks in mijn studio.

Een programma dat zeker de moeite waard is om te vermelden is ons nieuwe 21 Dagen Challenge Programma. Dit programma is een combinatie van gezond eten, trainng en afvallen. Hiermee creër je een blijvende gezonde leefstijl.

Let op: dit is geen diëet, maar leert jou dé methode, die geschikt is om voor altijd gezond te kunnen eten en blijvend af te vallen.

Wil je meer informatie over dit programma kijk dan op www.fitaanzee.com

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.