Dat is heet, peper in je...
08 augustus 2014 

Dat is heet, peper in je...

**** dat gezegde zal je vast wel eens vaker gehoord hebben en dat sporten en gezond eten dé manier is om gewicht te verliezen dan hoef ik je niet te vertellen.

Maar dat er enkele voedingsproducten zijn die je net dat beetje meer helpen afvallen…dat wist je waarschijnlijk nog niet. Sommige voedingsmiddelen verbranden calorieën terwijl je ze eet dit komt door hun thermogene werking. Anderen bevatten weer elementen en voedingsstoffen die je metabolisme (stofwisseling) stimuleren en je dus helpen om sneller vetten te verbranden.

De volgende 20 voedingsmiddelen helpen je daarbij:

Chillipeper
Chili’s bevatten capsaïcine die je lichaam stimuleert om vet te verbanden. Hoe heter de peper, hoe meer capsaïcine hij bevat en hoe harder je metabolisme gestimuleerd wordt. Uit onderzoek blijkt dat het eten van slechts één eetlepel groene of rode chilipepers je metabolisme tijdelijk met 23% kan verhogen! Chilipepers zouden ook je eetlust deels wegnemen, waardoor je minder calorieën gaat opnemen.

Vette vis
Omega 3-vetzuren, die je in tonijn, zalm, makreel en andere vette vis vindt, versnellen je metabolisme en helpen je langer verzadigd te voelen. Volgens Amerikaanse wetenschappers zou het eten van vette vis ook je leptineniveau verlagen, een hormoon dat je eetlust regelt en gelinkt wordt aan hoe snel je lichaam vet verbrandt.

Selderij
Selderij werkt niet enkel diuretisch (vochtafdrijvend), maar door het eten ervan verbrand je ook nog eens meer calorieën dan je opneemt. Selderij zit ook bomvol vezels, waardoor je je langer verzadigd voelt.

Haver
Haver is een rijke bron van oplosbare vezels, die je cholesterol en het vet in je bloed verlagen. En omdat ze traag verteren, blijft je bloedsuikerspiegel in balans en voel je je langer verzadigd. Beter nog: omdat ze volkoren zijn, verbrandt het lichaam meer calorieën om ze te verteren.

Groene thee
Groene thee is een thermogeen (vetverbrandend) product en bevat het aminozuur theanine dat stress bestrijdt. Waarom is dat goed voor je dieet? Stress zorgt namelijk voor een verhoogd cortisolniveau, dat op zijn beurt leidt tot meer vet, vooral rond je middel.

Freekeh
Freekeh zit bomvol eiwitten en bevat vier keer zoveel vezels als bruine rijst en twee keer zoveel als quinoa (op die manier moet het lichaam harder werken en meer energie verbruiken om het te verteren). Ook werkt freekeh als een soort prebiotica en stimuleert het de goede bacteriën in je spijsverteringsstelsel en heeft het een lage glykemische index, waardoor je je langer verzadigd voelt.

Appels
Appels bevatten de oplosbare vezel pectine die de hoeveelheid calorieën beperkt die je cellen kunnen absorberen. En omdat ze rijk zijn aan vezels, helpen ze je verzadigd te voelen.

Eiwitten
Eiwitten helpen je lichaam vet te verbranden. Als je magere kip eet, verbrandt je lichaam tijdens de spijsvertering 30% van de calorieën die het vlees bevat.
Bruine rijst
Het lichaam verbruikt twee keer zoveel calorieën om volkoren producten af te breken dan bewerkt voedsel, waarbij de afbraak al afgehandeld is. Eet volkoren producten zoals bruine rijst en je lichaam zal meer calorieën verbranden om je eten te verteren.

Kaneel
Een onderzoek over diabetes toonde aan dat het eten van kaneel de suiker in het lichaam helpt te verwerken. Je hoeft enkel een kwart tot twee theelepels kaneel per dag te eten om je cholesterol met 10 tot 25% te verlagen.

Magere zuivelproducten
Onderzoek toont aan dat calcium, vitamine D en vetarme eiwitten in magere melk en yoghurt gewichtsverlies stimuleren en droge spiermassa bewaren. En hoe meer droge spiermassa je hebt, hoe meer vet je verbrandt.

Pompelmoes
Het eten van pompelmoes helpt je insulineniveau te verlagen, je bloedsuikerspiegel in balans te houden en je metabolisme te regelen. Volgens een onderzoek van twaalf weken verloren proefpersonen die bij iedere maaltijd een pompelmoes aten 1,5 kilogram meer dan zij die dat niet deden en toch evenveel calorieën opnamen.

Kokosnootolie
Kokosnootolie is rijk aan triacylglycerolen, een chemische samenstelling die het lichaam stimuleert om meer vet te verbranden.

Eieren
Het lichaam verbruik meer energie door eiwitten te verwerken dan door koolhydraten of vet te verwerken. Eieren zijn hiervoor ideaal – ze zitten vol gezonde eiwitten en verlagen de slechte cholesterol in je bloed.

Bosbessen
Bosbessen zijn niet enkel rijk aan antioxidanten, maar helpen ook het vet te bestrijden. Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat bosbessen het aantal vetcellen in het lichaam tot drie kwart kunnen verminderen door bestaande vetcellen af te breken en de aanmaak van nieuwe vetcellen tegen te houden.

Watermeloen
Uit onderzoek blijkt dat watermeloen gewichtsverlies stimuleert. Het magische ingrediënt is het aminozuur arginine (dat je ook in zeevruchten, noten en zaden vindt), dat de oxidatie van vet en glucose in het lichaam stimuleert.

Chiazaden
Chiazaden zijn rijk aan oplosbare vezels, die je niet enkel verzadigd doen voelen, maar ook de opname van vet in het lichaam tegenhouden.

Bonen
Bonen zijn rijk aan resistent zetmeel, wat betekent dat je de helft van de calorieën in de boon niet opneemt. Ook verlagen ze je bloedsuikerniveau en creëren ze het vetzuur butyraat, dat het vet sneller verbrandt.

Pompoenzaden
Pompoenzaden zijn rijk aan omega 3-vetzuren en zorgen ervoor dat het lichaam minder vet opslaat. Ook zijn ze rijk aan eiwitten, die de eetlust onder controle houden.

Avocado’s
Avocado’s zijn niet vetarm, maar bevatten net de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten die makkelijk worden verbrand tijdens het sporten en je lichaam stimuleren om nog meer vet te verbranden. Ook stimuleren avocado’s de opname van calcium, waardoor je sneller afvalt.

Wil je graag een strakke buik ontwikkelen? Doe dit dan in eerste instantie door er een gezonde voeding en leefstijl op na te houden. Een slanke buik krijg je namelijk niet zomaar, je moet er in ieder geval gezond voor eten. Daarnaast is voldoende beweging en een juiste balans in rust ook goed voor de vetverbranding.

 

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.