Superfoods ja of nee?
25 februari 2015 
in Voeding

Superfoods ja of nee?

Deze week zag ik weer wat voorbij komen over het fenomeen Superfoods.
Het ging er met name om dat het te duur zou zijn en dat we ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Goed om hier even bij stil te staan dan.
Wanneer noem je iets een superfood?
Je spreekt van een superfood wanneer dit voedingsmiddel meer dan tien unieke eigenschappen bevat die de gezondheid kan verbeteren.

Dit geldt ook voor veel normale voeding zoals groente, fruit en zaden.
Wanneer een of ander besje uit een ver land al heel lang gebruikt wordt in bv traditionele Chinese geneeskunde dan wordt het al snel als superfood bestempeld.

De consument denkt dan vaak wat van ver komt is beter en het klinkt natuurlijk ook een stuk beter.
En daarom zijn superfoods vaak ook duurder. Dit heeft met name ook te maken met een stuk marketing en de hype rondom superfoods.

Ook de voedingsindustrie speelt daar wat al te graag op in dus worden we dagelijks geconfronteerd met veel reclame rondom deze producten en waarom we zo echt nodig hebben.
Toch is de naam superfood wat misleidend want superfoods zijn er ook gewoon in Nederland.
Denk bijvoorbeeld aan broccoli en boerenkool. Maar ja..dit klint niet sexy maar juist uitbollig.

Broccoli en boerenkool zijn niet hip en trendy en dus uitgesloten van het predicaat superfood.
Dat is helemaal niet erg want daardoor zijn deze groenten ook niet onnodig (te) duur.

Heb je superfoods dan wel nodig?

Het antwoord is ja en nee.
De exotische en vaak dure besjes heb je niet nodig om gezond te blijven.
Veel verschillende groenten, fruit, noten en zaden die onder de noemer superfood vallen zijn namelijk wel belangrijk om te eten.

Niet alleen omdat ze supergezond zijn maar ook heel geschikt om je gerechten wat extra’s mee te geven.
Te denken valt aan rauwe cacao of goji bessen, erg lekker ook.
Echter om je het gehele jaar fit en energiek te voelen moet je er wel voor zorgen dat je voedingspatroon voor het overgrote deel uit onbewerkt plantaardige voeding bestaat. Hiermee krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Mocht je het daarnaast aanvullen met superfood dan is dat helemaal niet erg.

Conclusie?

Probeer jezelf niet blind te staren op al deze superfoods maar zorg voor uitgebalanceerde en verantwoorde voeding als basis want daarmee heb je alles wat je nodig hebt.

Natuurlijk zijn deze superfoods gezond maar je gezondheid hangt er niet vanaf dus zie het als een aanvulling op je (hopelijk) gezonde levensstijl en eetpatroon.

Body Support

Veel van mijn klanten begeleid ik al geruime tijd met het programma Body Support. Dit is een voedingsprogramma waarbij ik mijn klanten leer om op een verantwoorde manier met voeding om te gaan. Dit doe ik met behulp van kant en klare menu lijsten en een boodschappenlijst.

Mijn ervaring is dat ieder mens anders is, vandaar dat dit een persoonlijk advies is maar de meeste mensen hebben gewoon hulp nodig als het gaat om afvallen en verantwoord eten.

A omdat ze van alles hebben geprobeerd
B omdat ze weer terug bij af zijn
C omdat het ze zelf niet lukt

Mijn klanten kunnen alles in de buurt kopen omdat ik uitsluitend werk met voeding die in de supermarkt te koop is. Geen trends, geen hypes, geen nep voedsel en geen superfoods dus…nou ja alleen broccoli dan.

Advies

Wil jij meer informatie over hoe ik mijn klanten begeleid (die overigens allemaal verbluffende resultaten behalen) neem dan contact met me op en ik zal je vrijblijvend adviseren en je uitleggen hoe alles werkt.

Vul het onderstaande formulier in en ik neem contact met je op

[contact-form-7 id=”877″ title=”Gratis Consult”]

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.