Lokaal geteelde groenten en fruit
24 september 2022 

Lokaal geteelde groenten en fruit

Er zijn vier goede argumenten om lokaal geteelde groenten en fruit te kopen en te koken: diversiteit, smaak, prijs en voedingswaarde. In dit artikel ga ik daar wat dieper op in zodat ik je mee kan nemen in de wereld van lokaal geteelde groenten en fruit.

Als het gaat om het eten van verse producten, is het maar al te gemakkelijk om in een sleur te raken. Met de globalisering van de landbouw behoren seizoensgroenten en fruit tot het verleden.

Verse producten kunnen vanuit de hele wereld naar onze lokale supermarkten worden gevlogen en we worden niet langer blootgesteld aan de seizoensbeperkingen die door moeder natuur worden opgelegd. Aardbeien in januari? Geen probleem! Sinaasappels in juli? Ook geen probleem!

Degenen die pleiten voor het kopen en eten van alleen lokaal geteelde verse groenten en fruit, spreken vaak vanuit een standpunt om de CO2-uitstoot van vliegtuigen, treinen en vrachtwagens die worden gebruikt om producten over de hele wereld te vervoeren, te verminderen.

Anderen kopen lokaal in omdat ze onze afhankelijkheid van grote landbouwbedrijven willen verminderen en in plaats daarvan kleine boerderijen willen ondersteunen in de buurt van waar ze wonen. Hoewel beide standpunten prima zijn, zijn er nog vier andere goede argumenten voor het kopen en koken van lokaal geteelde groenten en fruit: diversiteit, smaak, prijs en voeding.

In de onderstaande video vertel ik over de vier motivaties


Diversiteit

Als producten het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn we veel minder geneigd om te variëren met andere verse seizoensgroenten en fruit. Als bijvoorbeeld courgette altijd op het programma staat, kun je gemakkelijk producten zoals zomerpompoenen of de dichte pompoen- en eikel pompoenen van de winter over het hoofd zien.

Of waarom zou je kaki of kweepeer proberen als pitloze druiven het hele jaar gemakkelijk te koop zijn en dus altijd beschikbaar is?

Het eten van seizoensproducten creëert niet alleen een bewustzijn van de wisselende seizoenen, maar daagt ons ook uit om onze culinaire horizon te verbreden en nieuwe technieken voor het koken van groenten uit te proberen.

Smaak

Hoewel velen van ons zijn opgegroeid en ver van landbouwgebieden wonen, weet iedereen die ooit een abrikoos van een boom heeft geplukt en de warmte van de zon heeft geproefd, samen met de zoete sappigheid van het fruit, dat seizoensproducten veel meer smaak hebben dan fruit en groenten die worden ingevlogen en opgeslagen in productmagazijnen. Denk maar eens aan wat je uitgestald ziet liggen op het buffet als je bijvoorbeeld naar een all inclusive vakantie resort in Turkije gaat. De smaak van groente en fruit is niet te vergelijken met wat wij hier eten.

In de supermarkt is tegenwoordig een breed scala aan groente en fruit te koop

Lokaal geteelde groenten en fruit of supermarkt

Er wordt veel geklaagd over het feit dat Nederlanders niet genoeg verse groenten en fruit eten, maar weinigen erkennen dat smaak maar al te vaak wordt opgeofferd omwille van het uiterlijk. Het moet er in de winkel namelijk allemaal wel goed uit zien hè. Het oog wil ook wat en ‘lelijk’ en ‘vervormd’ groent een fruit verkoopt nou eenmaal minder.

Maar ook daar heeft de voedsel industrie wat op gevonden. Het wordt gewoon verkocht als buitenbeentjes oftewel minkukels. Best wel sneu, ben je als komkommer volgroeit met een kronkel of bochel wordt je buitengesloten ;-)

In veel gevallen worden soorten gekweekt vanwege transport aspecten en een uniform uiterlijk; in andere gevallen bepalen transporttijden dat fruit moet worden geplukt als het groen is, waardoor ze niet de volle smaak kunnen rijpen en ontwikkelen die de natuur heeft bedoeld.

Weetje Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen kunnen niet meer na rijpen als je ze geplukt hebt. Vandaar de vaak flauwe smaak. Ook in dit geval is de presentatie van het product belangrijker dan de smaak. Want hoe prachtig een aardbei er ook bij kan liggen, de smaak is vaak niet zo heel bijzonder.

Prijs

Vergeleken met voorverpakte voedingsmiddelen en snacks zijn verse groenten en fruit vaak duurder. Ondanks dat zijn seizoensproducten nog goedkoper dan die van de andere kant van de wereld. Bezoek een lokale boer, en je krijgt niet alleen producten die barsten van de smaak, maar je kunt het ook kopen voor een fractie van de kosten van je plaatselijke supermarkt.

Voedingswaarde

De wetenschap begint te onderbouwen wat lokale voedsel liefhebbers al heel lang geleden hebben ontdekt: plant gerijpte producten bevatten meer voedingsstoffen dan producten die worden geplukt voordat ze rijp zijn en worden vervoerd. Verse groenten en fruit zitten al boordevol voeding, maar waarom zou je niet een extra kick krijgen door seizoensgebonden en lokaal te eten?

Lokaal geteelde groenten en fruit:boordevol voedingsstoffen

Lokaal geteelde groenten en fruit kopen

De motivatie voor lokaal geteelde groenten en fruit

De motivatie voor het eten van seizoensgebonden en lokaal geteelde groente en fruit is gevarieerd, maar hoe je het ook bekijkt, verse producten zijn onverslaanbaar als je het mij vraagt.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.