Groenten worden lekkerder met lekkere naam

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het heel simpel is om mensen meer groenten te laten eten. Je moet groenten niet bestempelen als gezond, maar als een verwennerij. Een verleidelijke naam blijkt de groenteconsumptie namelijk met 25% te verhogen!

Het onderzoek werd uitgevoerd door en met studenten van de Stanford University. Zij presenteerden dezelfde soort groente op één van de volgende vier manieren:

  • Gewoon, zoals 'bietjes'
  • Gezond door iets weg te laten, zoals 'bietjes zonder toegevoegde suiker'
  • Positief-gezond, zoals 'bietjes barstend van de antioxidanten'
  • Verwennerij, zoals 'dynamite chili bietjes met limoen'

In alle gevallen was dezelfde soort groenten op dezelfde wijze bereid. Alleen de naambordjes waren anders. Uit het onderzoek blijkt dat het verwenlabel vaker wordt gekozen en er méér van wordt gegeten dan van de bietjes onder een andere naam. Volgens de onderzoekers is dit logisch te verklaren; De smaak van een product is de belangrijkste overweging bij het maken van voedingskeuzes. Het blijkt dat mensen geneigd zijn gezonde opties als minder smakelijk te beschouwen. We moeten groenten dus niet 'gezond' noemen, maar als een verwennerij aanbieden! 

In Nederland eten 9 van de 10 mensen te weinig groenten en fruit. Een volwassene heeft 250g groenten per dag nodig. Lukt het jou ook niet om voldoende groenten te eten? Neem eens snoepgroenten mee naar het werk of voeg plakjes tomaat en paprika toe op je boterham! Wil je je kind meer soorten groenten laten eten? Verwerk het eens in een ander gerecht wat hij wel lekker vindt of geef het een andere naam. Een kind moet 15-20 keer iets proeven voordat hij zijn smaak heeft ontwikkeld. Proeven maar die verwennerij!

Bron: Body Support

Reactie plaatsen