Veel mensen zijn van mening dat koolhydraten de “grote boosdoener” zijn.
Maar is dat echt wel zo, ik geef je bij deze het antwoord.
In het kort nog even de theorie over voeding. Voeding kun je indelen in verschillende categorieën: vetten, eiwitten en koolhydraten. Allen leveren energie, aangegeven in calorieën of Joules. 1 kilocalorieën (kcal) = 4,2 kiloJoules (kJ). 1 gram vet levert 9 kcal/37 kJ en 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten levert 4 kcal/ 17kJ slaapt.
Minder slapen zorgt er daarnaast voor dat je meer gaat eten. Je hebt meer tijd óm te eten, maar ook gewoon meer honger. Een slaaptekort zorgt voor veranderingen in hormonen die je hongergevoel reguleren (voornamelijk leptine en ghreline). Daarnaast komen er, als je een slaaptekort hebt, meer beloningsstofjes vrij in je hersenen na het eten. Oftewel, je voelt je fijner nadat je iets eet.
Vetten
Vetten heb je nodig om de vetoplosbare vitamines A, D, E en K op te kunnen nemen, ter bescherming tegen kou en natuurlijk als brandstof. Hoe meer zuurstof je tot je neemt hoe groter de verbranding van vet is. Tijdens het sporten heb je een stuk minder zuurstof tot je beschikking, daarom is het aandeel koolhydraten groter binnen je verbranding.
Koolhydraten zijn de directe energieleveranciers en hebben geen (dan ontstaat er lactaat, ook wel melkzuur of verzuring genoemd) of weinig zuurstof nodig, Eiwitten zijn vooral belangrijk als bouwstoffen in je lichaam: spieropbouw, DNA, enzymen en lichaamscellen worden hiervan gemaakt. Wij Nederlanders eten over het algemeen ruim voldoende eiwitten.
Eiwitten
Eiwitten zijn niet bedoeld als brandstof, hoewel het soms wel gebruikt wordt als brandstof. Met name als de koolhydraat-voorraad op is. Bijvoorbeeld als er flink getraind wordt terwijl er maar een kleine voorraad koolhydraten is opgeslagen is het lichaam.
Het lichaam gaat dan eiwitten (dus ook spierweefsel!) omzetten in een soort ‘namaakglucose’ om in ieder geval de hersenen te voorzien van brandstof. Deze verbranding is onvolledig en er ontstaat dan een restproduct: zogenaamde ketogenen of ketonlichamen (vergelijkbaar met aceton: nagellakremover). Indien hier sprake van is gaat men naar ammonia ruiken, met name transpiratie en adem ruikt dan sterk.
Word je van koolhydraten dik en is het verstandig om deze achterwege te laten om je vetpercentage te verbranden?
Koolhydraten leveren net zoveel energie als eiwitten per gram, dus van 100 g. koolhydraten op zich word je niet dikker dan van 100 g. eiwitten. Uiteraard geldt altijd dat als je in totaal meer energie (kcal) inneemt dan dat je verbruikt je wel aan kunt komen, ook met eiwitten dus. Voor een sporter is koolhydraatarm eten in ieder geval absoluut niet aan te raden: koolhydraten zijn voor een sporter de belangrijkste brandstof.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn zeker een must voor de actieve sporter. Ben je geen sporter, dan kun je gerust wat minder koolhydraten nemen, maar laat ze vooral niet achterwege.
Bij koolhydraatarme diëten ontstaan niet alleen giftige afvalstoffen, zogenaamde ketonlichamen, dit zijn acetonachtige verbindingen, maar bovendien kan er een tekort aan vitamines en vezels optreden.
Moraal van dit verhaal, koolhydraten kunnen best in je eetpatroon toegepast worden.
Sina
op 27 Jun 2017