Help de griep en wat doe je eraan?
26 oktober 2014 

Help de griep en wat doe je eraan?

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje: van de herfst tot ver in het voorjaar worden er mensen ziek. Verkoudheid, een griepje, een vol hoofd, hoesten, soms koorts.

Griep en verkoudheid komen allebei in de winter het vaakst voor en kunnen allebei geïrriteerde of ontstoken slijmvliezen in de neus en keel met zich meebrengen. Het is dus belangrijk dat jij jezelf goed bewapent tegen de griep.

Oktober is een maand met een R erin en dan mag je jezelf weer beschermen tegen griep en dergelijke. Mensen denken daarbij gelijk aan extra vitamine C en aan de griepprik, maar wat dacht je van fruit?

In het algemeen bezitten ongeveer alle fruitsoorten wel positieve eigenschappen voor je lichaam. De meeste fruitsoorten bevatten veel vitaminen en mineralen, waardoor ze je wapenen tegen ziekten. Bovendien bevorderen de meeste vruchten de spijsvertering en hebben een positief effect op de bloeddruk. Meestal geeft het eten van een stuk fruit je ook een verzadigd gevoel, zodat je je niet hoeft te laten verleiden door ongezonde tussendoortjes. Ik zet de gezondste vruchten op een rijtje.

Appel
De appel is zowat het meest gezonde fruit. De appel zit boordevol vitamines B en C en bevatten veel anti-oxidanten. Denk eraan dat in de schil van de appel veel meer vitamines zitten dan in het vruchtvlees van de appel zelf. Bovendien zitten in appels vezels die de darmtransit stimuleren. De appel bevat 50 kcal (kilocalorieën) per 100 gram. (1 kilocalorie of kcal is gelijk aan 1000 calorieën).
Kiwi
De kiwi is eigenlijk afkomstig van China, maar de meeste mensen kennen dit fruit als een vrucht uit het verre Nieuw-Zeeland. Daar is de kiwi intussen één van de belangrijkste exportproducten geworden. De kiwi dankt zijn naam trouwens aan de vogel die in Nieuw-Zeeland een soort van nationaal symbool is geworden. Een van de kwaliteiten van de kiwi is dat hij de spijsvertering bevordert en je een boost met energie geeft. De kiwi is zo gezond dat hij meer vitamine C bevat dan nodig is voor onze dagelijkse behoefte. De kiwi bevat 40 kcal per 100 g.
Rode bes of veenbes
De veenbes heeft een remmende werking tegen maagzweren en blaasontstekingen. Deze vrucht heeft ook een enorm hoog gehalte aan anti-oxidanten. Vermits de vrucht een beetje zuur smaakt, wordt aan het bessensap meestal suiker toegevoegd. De veenbes staat ook bekend onder haar Engelse naam “cranberry”, het bessensap onder de naam “cranberry juice”. De veenbes bevat 18 kcal per 100 g.
Banaan
De banaan is een vrucht met tal van voordelen: ze is onder meer rijk aan kalium, selenium, magnesium en ijzer. Bovendien bevat de banaan de vitamines B6 en B12, die een remmende werking zouden hebben tegen ontwenningsverschijnselen bij stoppende rokers. De kalium zorgt voor een bloeddrukregulerende werking, terwijl het hoge suikergehalte je snel energie kan bezorgen. Deze laatste kwaliteit maakt dat de banaan veel gegeten wordt door sporters, ook al omdat ze licht verteerbaar is. De banaan bevat 88 kcal per 100 g.
Abrikoos
De abrikoos is een steenvrucht die goed kan gedijen in gebieden waar veel zon voorkomt, zoals bijvoorbeeld Turkije. Dat land is trouwens gespecialiseerd in de export van de gedroogde abrikoos. De abrikoos bezit een hoog gehalte aan betacaroteen, wat goed is voor de huid en voor de ogen. Voorts zit de abrikoos boordevol vitaminen. Denk eraan dat de gedroogde abrikoos vier keer meer calorieën bevat dan de verse abrikoos. De verse abrikoos bevat 20 kcal per 100 g.
Bosbes
Een grote troef van de blauwe bosbes is gelegen in de stof die haar haar blauwe kleur meegeeft. De stof anthocyanine is de stof die de bosbes blauw maakt, maar ook een remmende werking heeft op ontstekingen. Bovendien is deze stof bloeddrukverlagend. Voorts heeft de bosbes een positief effect op de urinewegen en de spijsvertering. Tenslotte heeft de bosbes een afwerende werking tegenhart-en vaatziekten, nierstenen en diarree. De bosbes bevat 67 kcal per 100 g.
Ananas
De ananas is afkomstig van het Caraïbisch gebied en werd door de ontdekkingsreizigers mee naar Europa overgebracht. De ananas bevat een schat aan vitamines C en E en heeft een positieve werking op de spijsvertering. Ook mineralen komen uitgebreid voor in de ananas: kalium, magnesium, ijzer, fosfor, en zink zijn er maar enkele van. De ananas is zoet en geeft je meteen weer energie als je vermoeid bent. Ananas bevat 50 kcal per 100 g.
Sinaasappel
De sinaasappel heeft als belangrijkste troef de grote hoeveelheid aan vitamine C. Bovendien bezit deze oranje vrucht talrijke anti-lichamen, waardoor je gewapend bent tegen eventuele ziektes. Voorts bevordert de sinaasappel de spijsvertering en en kan ze effectief zijn tegen constipatie. De sinaasappel bevat 45 kcal per 100 g.

Gratis adviesgesprek
Heb jij het idee dat je ook wel wat gezonder kan eten en merk je dat je daar zelf niet helemaal wijs uit wordt?
Laat je dan vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen adviseren door een gratis adviesgesprek aan te vragen.

Binnen 24 uur neem ik contact met je op zodat jij deze week nog aan de slag kunt met een gezonder en fitter leven.
Klik op de onderstaande link

gratis dieet advies

 

Over de schrijver
Als Gewichtsconsulent en Leefstijlcoach begeleid ik mensen naar een gezondere levensstijl door te focussen op de volgende gebieden: beweging, voeding, rust en sociale activiteiten. De aanpak leidt tot verbeteringen in zowel fysieke als mentale gezondheid, waardoor mensen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een strafplan of dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee, praktijk voor leefstijlcoaching en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.