Mag het een maatje meer zijn?
18 augustus 2014 
in Nieuws

Mag het een maatje meer zijn?

Het zal ook jou niet ontgaan zijn dat Nederlandse kinderen steeds dikker worden, dit heeft de confectiebranche ertoe gezet de kindermaten aan te passen. Eigenlijk te bizar voor woorden. Toch is het zo dat overgewicht ook steeds meer “normaal” gevonden wordt. Begrijp me niet verkeerd, ik wil absoluut geen oordeel vellen over kinderen (en mensen in het algemeen) die te dik zijn. Maar feit is wel dat er vaak gedacht wordt “ach het valt wel mee” en “het komt wel goed”. Het wordt steeds vaker voor lief genomen en de grens wordt steeds bijgesteld. Vroeger kocht je een bijvoorbeeld een broodje Shoarma wat in je open hand paste, nu heb je een broodje kapsalon wat je niet eens met beide handen vast kan houden. Kortom alles wordt ge-upsized. En zo ook de kinderkleding. Het onderzoeksinstituut TNO en de branchevereniging in de kledingindustrie Modint, hebben dus een nieuwe maattabel gepresenteerd. Dat te bedenken dat de vorige slechts 12 jaar oud was.

Volgens het TNO en Modint zijn kinderen in de taille gemiddeld 1 tot 4 centimeter gegroeid. Ook zijn hun benen en armen dikker, dit terwijl ze wel ongeveer dezelfde lengte hebben gehouden. Volgens de onderzoekers is het vooral de taille-omvang van kinderen vanaf maat 140 dat is toegenomen. En zijn kinderen gemiddeld 2 kilo zwaarder geworden, terwijl hun lengte niet of nauwelijks was toegenomen. Natuurlijk is het vanuit de kledingbranche begrijpelijk dat de maten aangepast worden, zij willen immers blijven verkopen.

Wat mij betreft is deze aanpassing geen stimulans voor ouders, ook niet voor kinderen, om ervoor te zorgen dat ze een normaal gewicht bereiken. Door de aanpassing van de maten zullen de ouders en kinderen zich niet bewust zijn van hun eventuele overgewicht. Ook artsen zijn zeer kritisch op de bredere maat kinderkleding. Zoals je hier kunt lezen.

Over de schrijver
Als Gewichtsconsulent en Leefstijlcoach begeleid ik mensen naar een gezondere levensstijl door te focussen op de volgende gebieden: beweging, voeding, rust en sociale activiteiten. De aanpak leidt tot verbeteringen in zowel fysieke als mentale gezondheid, waardoor mensen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een strafplan of dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee, praktijk voor leefstijlcoaching en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.