Ach die goede voornemens...
17 december 2014 
in Nieuws

Ach die goede voornemens...

Binnenkort is het weer zover, weer een nieuw jaar en weer Goede Voornemens – toch?
En een nieuw jaar betekent vaak dat je “dingen anders gaat doen” en “iets af gaat sluiten” en dat je jezelf hoogstwaarschijnlijk weer van alles “voor ga nemen”.

Goede voornemens dus. Ieder jaar op 1 januari hoor je ze weer voorbij komen. Maar waarom zijn goede voornemens zo lastig waar te maken en heeft dit eigenlijk wel zin? In dit artikel ga ik daar verder op in.
Misschien heb jij je nu al voorgenomen dat jij je volgend jaar wel aan je goede voornemens zal gaan houden.

De weg naar de sportschool weer vinden waar je al een tijd niet geweest bent of het vette broodje uit de kantine om te wisselen voor een bruine boterham met kipfilet.
Of misschien heb je jezelf voorgenomen om de sigaretten nu eindelijk eens de deur uit te doen.

Net zoals vorig jaar…en het jaar daarvoor…en het jaar daarvoor heb je net als een klap van een vuurpijl je discipline in één klap verschoten. En daarin ben je zeker niet de enige. Het overgrote deel van de mensen met goede voornemens vervalt binnen enkele weken – zo niet dagen- terug in hun oude gedrag.

Waarom komt er zo weinig terecht van al deze mooie plannen? En hoe zou je deze teleurstelling kunnen voorkomen?
Ieder jaar mogen wij vele dames verwelkomen op onze Afslank Cursus die we in januari starten. Dat zou in ieder geval een eerste stap zijn.
Klik hier of op de onderstaande foto voor meer informatie.


 

Er kan van alles fout gaan

Een gedragsverandering bestaat uit drie stappen. De eerste stap is het motivatie proces.
Dit zorgt ervoor dat jij een bepaald gedrag wilt veranderen.
Ben je het zat dat je na 3 trappen op en af lopen al staat te hijgen? Of dat je baalt als je kleding net niet lekker past door je dikke buik. Oftewel wat motiveert jou om je gedrag te veranderen?

De tweede stap is het planningsproces, dat is het daadwerkelijke plan om te veranderen.
Bijvoorbeeld dat je in het nieuwe jaar weer 3 keer per week naar de sportschool gaat. Of dat je alle ongezonde tussendoortjes vervangt door fruit.

De derde en laatste stap is het leerproces. Dat houdt in dat je moet leren gaan met alle nadelen die jouw plan met zich meebrengt.
In dit geval dat je tijd vrij moet maken om naar de sportschool te gaan en je favoriete soap om 20.00 uur moet missen. En dat je fruit moet gaan klaar maken i.p.v de koektrommel open te trekken. In al deze drie de stappen kan van alles fout gaan. Je motivatie bijvoorbeeld.
Het kan zijn dat je partner zeurt dat je “weer naar de sportschool gaat”. Of dat je vriendinnen het ongezellig vonden als je een bakje fruit meeneemt tijdens het shoppen.

Ook plannen is moeilijk
Je hebt goede voornemens dus met je motivatie zit het wel goed neem ik gemakshalve even aan. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet goed voorbereid zijn op je gedragsverandering.
Stel jezelf voor dat je een hele drukke week voor de boeg hebt, hoe ga je die 3 sportmomenten dan in plannen? Of als je een weekendje weg gaat, hoe hanteer je dan je tussendoor eetmomenten.

Kortom, bedenk vooraf wat je in die situaties zal doen. Bedenk alle scenario’s vooraf zodat je er tegen bestand bent op het moment dat ze zich voordoen.
Tijdens het leerproces kan er ook nog van alles mis gaan. Je kunt bijvoorbeeld een terugval krijgen als je een mindere dag hebt en toch die zak chips open hebt getrokken.
Toch moet je dit niet zien als een mislukking maar als een leermoment en een kans om het de volgende keer beter en anders op te lossen. Dit soort situaties hoort er nu eenmaal bij.

Raak niet in de stress en denk niet meteen “zie je wel ik kan het niet” of “ik zal nooit afvallen”.
Mijn advies: neem je niet voor om met alles radicaal te stoppen. Maar om in de komende 6 tot 12 maanden te leren stoppen met je slechte eetgewoontes. Tijdens die 6 tot 12 maanden horen ervaringen als een terugval bij het proces van ‘leren omgaan met je gedragsverandering’.

Leer je slechte gedrag af
En zelfs als je nu echt super gemotiveerd bent, de juiste plannen hebt gemaakt voor je verandering en je kunt omgaan met al deze moeilijke momenten, is jouw succes nog steeds niet gegarandeerd.

Want bij het afleren van je slechte gewoontes kan de oorzaak die het gedrag voor je heeft een grote hindernis zijn. Wat een oorzaak is? Je eet bijvoorbeeld slecht omdat je je ongelukkig of stressvol voelt. ‘Hoe sterker de oorzaak, hoe uitdagender de drie processen zullen worden. Je bent minder gemotiveerd, je laat wat vaker een training schieten.

Daarom is het zeker bij afvallen en roken belangrijk om te beseffen dat deze oorzaken vaak alleen een gedachte is. Want die reep cholocla en sigaret kan in werkelijkheid geen oorzaak bij je wegnemen. Alleen maar een tijdelijk prettig gevoel en een schrale troost op dat moment. Je lost er wezenlijk niets mee op en maakt je probleem alleen maar groter.

Maar heeft het dan wel zin?
Al deze uitdagingen en valkuilen: zijn goede voornemens dan zinloos en een garantie voor falen?
Dat zeker niet en bovendien is dat een negatieve gedachte die je zeker niet zal helpen.
Want een groot deel van de mensen met goede voornemens slaagt namelijk wel. Tien procent van de mensen die stoppen met roken heeft een jaar nog steeds geen sigaret aangeraakt.

Maar moet je dan wachten tot 1 januari zal je jezelf afvragen?
Zou je niet net zo goed op een dag in juli beginnen met je goede gedrag? Elke dag is een goeie dag om te beginnen want er is immers altijd wel een reden en een excuus te bedenken om te wachten.

Ik moedig je wel aan om op 1 januari met het goede voornemens spektakel mee te doen.
Zo heb je een sociale stok achter de deur en een steuntje in de rug want je bent niet de enige zal je merken. En dat kan dan net dat extra zetje voor jou zijn om die sigaretten de deur uit te doen en om je dagelijkse zak noten en glazen wijn te beperken tot het weekend.

Wil jij komend jaar je GOEDE VOORNEMENS om gaan zetten in ACTIE dan is de KATWIJKSE AFVAL RACE zeker iets voor jou!
In deze afslank cursus leer je hoe in 12 weken een gezonder, verantwoorder en lekker eetpatroon kunt aanleren waarmee je tot maar liefst meer dan 14,4 kilo kunt afvallen!
En dit zonder een crashdieet, hongerplan of shakes en pillen. Puur natuur en voor het hele gezin toepasbaar.

Mocht je hier meer over willen weten dan wil ik je bij deze van harte uitnodigen voor één van de GRATIS INFORMATIE AVONDEN op dinsdag 9 januari of vrijdag 12 januari om 20.00 uur. Aanmelden kun je via de volgende link >>> Katwijkse Afval Race maar let op…de plaatsen zijn beperkt.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.