Hét alternatief voor glühwein, inclusief heerlijk recept!
28 december 2019 

Hét alternatief voor glühwein, inclusief heerlijk recept!

Als er één drankje is wat veel wordt gedronken in de decembermaand dan is het wel glühwein. Het betekent letterlijk gloeiwijn en wordt gemaakt van verschillende specerijen en rode (of witte) wijn. Glühwein wordt meestal ook gezoet met honing of suiker en heeft meestal een alcoholpercentage van zo’n 9 tot 13%. Daarmee past ‘ie niet in de coaching naar mijn klanten toe, maar ik heb een alternatief dat misschien nog wel lekkerder is. Het alternatief voor gluhwein…hier komt die dan…

Ik tip speciaal voor december glüh-tea als modern non-alcoholisch alternatief, wat iedereen kan drinken: jong, oud, zwanger, BOB of niet. Zo maak je het:

Het alternatief voor gluhwein: Glüh-tea

 • 1 liter water
 • 1/2 eetlepel losse, zwarte thee (in een thee-ei)
 • 1 cm gember
 • 1 kaneelstokje
 • 2 kruidnagels
 • 1 steranijs
 • twee schijfjes citroen
 • handje kersen op siroop (zonder siroop)

Breng het water met de thee aan de kook, doe de specerijen erbij en laat zo’n 10 – 15 minuten zachtjes koken. Doe enkele minuten voor het serveren de kersen en de schijfjes citroen erbij. De hoeveelheid is goed voor zo’n 4 bekers/glazen/mokken. Het alternatief voor gluhwein kun je dus ook heerlijk met z’n allen drinken.

Eén glas glüh-tea bevat ongeveer 10 kilocalorieën. Een hele verbetering ten opzichte van de reguliere glühwein die snel zo’n 200 kcal bevat voor een glas van 200 ml. Dat komt niet alleen door de alcohol, maar ook door de toegevoegde suikers. Het alternatief voor gluhwein scheelt je dus ook nog de nodige kcal!

Wist je dat…

 • De zoetste glühwein vaak zo zoet gemaakt wordt om te verbloemen dat het wijn van lage kwaliteit is?
 • Alcohol uit een rietje drinken ervoor zorgt dat je sneller dronken wordt? Dat is omdat alcohol wordt opgenomen via je gehemelte. Ook drink je vaak sneller met een rietje en adem je er minder vaak bij. Zo kan de alcohol sneller z’n werk doen.
 • We ook glühwein met Sinterklaas drinken, maar het dan bisschopswijn noemen?
 • Vrouwen sneller dronken worden dan mannen? Dat komt doordat alcohol zich over het lichaamsvocht verdeelt. Mannen hebben gemiddeld zo’n 60% lichaamsvocht, vrouwen net iets meer dan 50%. Je hebt dus sneller een hoger alcoholpromillage in je bloed als vrouw met dezelfde hoeveelheid drank.

Het alternatief voor gluhwein

Nieuwjaar…Happy New You!

Wil jij in 2020 ook écht fit zijn? Doe dan mee met de 60 Day Happy New You! Samen met mij als jouw persoonlijke coach ga je 60 dagen lang knallen voor jouw doelstelling. Of dat nou afvallen, strakker worden, aankomen of fitter worden is. Ik maak een persoonlijk trainings- en voedingsadvies voor je!

Bemachtig nu nog één van de 25 plekken, of klik op de volgende link voor meer informatie: Happy New You!

Bron: BGN

Zoals je misschien weet, ben ik als Gewichtsconsulent lid van beroepsvereniging BGN. Vanuit hier heb ik dan ook het alternatief voor gluhwein recept gekregen wat ik met alle genoegen met je hebt gedeeld.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.