Ongezonde gewoonten en conditionering
19 juli 2023 

Ongezonde gewoonten en conditionering

Mijn jongste zoontje is een slim mannetje. Dat zeggen alle trotse vaders natuurlijk maar nee echt hij is super slim of… Wat is het geval? Als ik een kop koffie inschenk voor mij en Debora dan ziet hij dat ik met twee grote witte mokken naar de tafel loop.

Om heerlijk te genieten van een knetter vers bakkie die door mij op ambachtelijk wijze is gemaakt. Als een heuse barista ;-) Die…die…die roept de kleine man dan en neemt me bij de hand om me vervolgens richting het keukenkastje te slepen.

Die…die…die…en je raad het al wijzend naar de koektrommel.

Want bij de koffie hoort een koekje. Toch?

Hij legt een link tussen de witte mokken en de koektrommel. Er ontstaat op die manier een programmering in het brein van mijn zoontje. Zo ontstaat gedrag en een gewoonte. En dus ook de ongezonde..

Een ander woord hiervoor is conditionering. Duur en interessant woord maar ik heb dat easy peasy uitgelegd in dit blog. Ik wil het in dit blog dus met je hebben over een super belangrijk onderwerp: conditionering

Ongezonde gewoontes en conditionering

Wat is conditionering?

Heel simpel uitgelegd. Conditionering is een verzamelnaam voor de manier waarop mensen (of dieren) zich leren aan te passen aan hun omgeving.

Een goed voorbeeld van conditionering is wanneer jonge kinderen in de verleiding komen en een link leggen in een bepaalde situatie.

Wanneer ze bijvoorbeeld een koekje of snoepje zien. Of in het geval van mijn zoontje een koffie mok :-)

Als je kinderen hebt dan weet je hoe lastig het is om weerstand te bieden aan die smekende puppy ogen wanneer onze kids hunkeren naar dat heerlijke koekje of snoepje.

Soms geven we gewoon toe aan hun verlangens, althans ik wel ;-) En dat is begrijpelijk!

Maar laten we niet vergeten dat dit juist ook kansen biedt voor het aanleren van gezonde gewoonten. Want naast dat het een recept is om ongezonde gewoontes aan te leren kun je natuurlijk ook gedrag in positieve vorm aanleren.

Hoe gezonde gewoontes bevorderen?

Hier zijn een paar tips om met deze situaties om te gaan en gezonde gewoontes te bevorderen:

  •     Wees een rolmodel: Onze kids leren het meest door wat ze zien. Dus laten we zelf het goede voorbeeld geven! Laat hen zien dat we genieten van gezonde snacks en bewuste keuzes maken als het om eten gaat. Als ze ons zien smullen van een lekkere en gezonde snack, zullen ze eerder geneigd zijn hetzelfde te doen.
  •     Maak voeding leuk: Neem de tijd om met je kinderen te praten over gezonde voeding en waarom het belangrijk is om evenwichtig te eten. Leg uit dat een koekje af en toe prima is, maar dat het ook belangrijk is om groenten, fruit en andere gezonde dingen te eten. Wie weet, misschien worden ze wel fan van die gekke groenten!
  •     Maak gezonde snacks aantrekkelijk: Zorg ervoor dat er altijd gezonde snacks beschikbaar zijn, zoals vers fruit, noten of groentesticks. Maak deze opties leuk en aantrekkelijk door ze op een creatieve manier te presenteren. Een fruitsalade in de vorm van een smiley of een zelfgemaakte dip bij de groenten kan de boel zeker opfleuren!
  •     Geef complimentjes in plaats van koekjes: In plaats van koekjes te geven als beloning, geef je kinderen complimenten en positieve aandacht wanneer ze kiezen voor gezonde snacks of hun bordje netjes leegeten. Een simpel "Goed gedaan!" doet vaak wonderen.
  •     Leer omgaan met teleurstelling: Het is belangrijk dat onze kids leren omgaan met teleurstelling wanneer ze geen koekje krijgen. Leg rustig uit waarom je ervoor kiest om op dat moment geen koekje te geven en bied een leuk alternatief aan, zoals een stuk fruit. Zo leren ze omgaan met verschillende keuzes en kunnen ze ook leren genieten van gezonde alternatieven.

Ongezonde gewoontes herkennen en erkennen

In de onderstaande video deel ik met je hoe je ongezonde gewoontes kunt herkennen maar ook erkennen. Alleen dan kun je ze ombuigen naar gezonde gewoontes.

Weet dat het een proces is dat tijd en geduld kost, maar met jouw consistente aanmoediging zullen de kinderen steeds beter in staat zijn om bewuste keuzes te maken.

Of je nu wel of geen ouder bent, dit geldt ook voor die super lieve tantes, ooms, oma’s, opa’s en iedereen die kleine kinderen om zich heen heeft.

Laten we samen een positieve impact maken op het welzijn van onze kinderen! Ze zullen je dankbaar zijn.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.