Gezond 100 worden

Hoe Japanners gezond en fit 100 worden.
Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdjarigen ter wereld. En ze zijn ook nog eens superfit. Hoe doen ze dat, die krasse Japanners?
We willen allemaal wel honderd jaar worden, zo fit mogelijk. Maar hoe doen we dat? Een artikel over het eiland Okinawa biedt de kans me te verdiepen in het recordaantal 100-plussers aldaar.

Een oude dame die naar haar geheim gevraagd wordt heeft geen tijd voor een reactie.
Ze moet namelijk dringend met haar driewielfiets terug naar haar landje, waar ze die ochtend ook al gewerkt heeft.

Dat is actiepunt nr. 1: actief blijven.

De provincie Okinawa heeft relatief meer 100-plussers dan de rest van langleefkampioen Japan. En deze eilandbewoners worden ook nog eens kerngezond oud: met weinig kanker, hart- en vaatziekten, menopauze klachten, osteoporose of dementie.

“Een mild klimaat is goed voor ouderen”, zeggen artsen. En ja, ga maar na hoeveel bejaarden in Nederland overlijden in een strenge winter. In zuidelijke landen is er door het jaar heen volop verse groente, komen mensen vaker buiten in de zon (vitamine en goed humeur) en eten ze doorgaans minder zout.

“Het goede nieuws is dat steeds meer mensen gezond oud worden”, zeggen de artsen. In ontwikkelde landen zijn 100-plussers door verbeterde leefomstandigheden en gezondheidszorg de snelst groeiende demografische groep: “Als leeftijdsgroep exploderen zij.”

We hoeven nu niet allemaal naar Okinawa te verhuizen. De meeste ‘geheimen’ die bijdragen aan een lang en gezond leven, zijn verplaatsbaar. Want je genen mogen deels bepalend zijn, je leefstijl beïnvloedt ook hoe die genen werken.

Gezond 100 worden
Kunnen wij op onze beurt net zo makkelijk gezond honderd worden als een Okinawaan? Jazeker, veel bewegen, weinig alcohol, minder eten (oudere Okinawanen eten tot ze voor tachtig procent ‘vol’ zitten, een goed sociaal netwerk, plezier maken – en dat lukt ze allemaal prima.

H0e Fit is Katwijk
Binnenkort starten we met een speciaal onderzoek Hoe Fit is Katwijk. Dus mocht jij iemand boven de 50 kennen die in actie wil komen hou dan onze site in de gaten.

Bron:  Dagblad Trouw

Wil jij ook gezond oud worden? Wat zijn jouw geheimen?
Laat dan gerust hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.