Sporten op oudere leeftijd?
10 april 2014 

Sporten op oudere leeftijd?

Onlangs kreeg ik een vraag van een man van 69. Niet zo fit maar nog wel goed gezond.
Hij vertelde: ik hoor overal dat ik zou moeten gaan sporten. Dit deed ik vroeger wel, ik voetbalde altijd graag, maar die club bestaat niet meer.

Ik zou wel een nieuwe sport kunnen gaan zoeken, maar ik vraag me af of dat nog wel zin heeft? Ik word toch nooit meer zo fit als vroeger?
Het zit zo.

Ouderdom komt niet altijd met gebreken

15 procent van de 75-plussers is goed gezond. Goed gezond wil zeggen: personen die hun eigen gezondheid omschrijven als goed of zeer goed. Personen die geen medicijnen gebruiken die door een arts zijn voorgeschreven en die niet lijden aan een chronische ziekte.

Blijkbaar hoor jij ook bij een meerderheid van de ouderen die zich gezond voelt en geen ernstige chronische aandoeningen heeft. Of een ziekte heeft die dankzij de behandeling weinig last geeft. Dat wil je natuurlijk zo houden. Uit onderzoek blijkt dat vooral sociale contacten en beweging bijdragen aan een goede gezondheid.

Het is dus op elke leeftijd goed om te bewegen.

Bijna de helft van de 55-plussers doet aan sport. Sporters hebben een kleinere kans op lichamelijke beperkingen dan niet-sporters. Het is niet zo gek dat je, als je ouder wordt, minder of minder intensief gaat sporten. Maar dat wil niet zeggen dat het geen zin heeft.

Senioren zouden 5 tot 7 dagen per week minimaal 30 minuten matig intensieve lichamelijke inspanning moeten verrichten om een positief effect op hun gezondheid te bewerkstelligen. Je hoeft dus niet per se te gaan voetballen of sporten, maar je kunt ook fietsen, lopen, klussen of tuinieren.

Bewegen voorkomt dat je ziek wordt.

En als je dan toch een aandoening krijgt, heeft het een positief effect op het beloop. Een andere goede bijkomstigheid is dat een betere lichamelijke gezondheid zorgt voor een vermindering van psychische problemen.

Lokaal Fitheidsonderzoek.hoe-fit-is-katwijk

  • Ben jij de afgelopen tijd nog niet aan sporten en bewegen toe gekomen?
  • Ben je tussen de 30 en 65+ en ongetraind maar wel gemotiveerd?
  • Ben je benieuwd hoe het is gesteld met je ver percentage, fitheid en bloeddruk?

Geef jezelf dan op voor ons onderzoek Hoe Fit is Katwijk?
Voor dit onderzoek zoeken we nog 23 mensen die voor 5 weken aan dit lokale onderzoek willen deelnemen.

Meer informatie en opgeven kun je op via Hoe Fit is Katwijk?

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.