Afvallen na je vakantie
09 september 2018 

Afvallen na je vakantie

Help ik ben aangekomen, afvallen na je vakantie, hoe krijg ik de kilo’s er weer zo snel mogelijk vanaf? Dit zijn veel gestelde vragen die ieder jaar na de zomer vakantie weer voorbij komen. Ten eerste kun je nooit exact zeggen hoeveel vakantiedagen er verantwoordelijk zijn geweest voor je gewichtstoename. Misschien was je voor de vakantie al wat aangekomen.

De praktijk laat namelijk zien dat zodra het zonnetje gaat schijnen en de zomer zich laat zien we al wat meer van het fijne leven gaan genieten. Net zoals je niet kunt zeggen dat je alleen maar tussen kerst en oud en nieuw aankomt geldt dat ook voor de zomer periode en vakantie weken.

Afvallen gebeurt dus veelal over een wat langere periode net zoals je over een langere periode aankomt. Want je bent immers ook niet – plop – binnen 2 weken 10 kilo aangekomen toch? Goede nieuws is, er zijn wel een aantal tactieken die je kunt toepassen om je eetpatroon weer “op de rit te krijgen”. Zeker na een paar vakantie weken waarbij je net iets teveel hebt genoten.

Goed je wilt dus afvallen na je vakantie.

Bepaal eerst hoeveel energie je nodig hebt zodat je weet hoeveel je minder zou moeten eten om af te kunnen vallen. Feit is dat je de afgelopen periode meer calorieën binnen hebt gekregen dan wat je nodig had. Je lichaam heeft die extra calorieën opgeslagen als vet massa, anders zou je niet aankomen.

Zou je zo’n 500 calorieën lager gaan zitten dan je energie behoefte dan zou je gaan afvallen. Tip: om je energiebehoefte te kunnen bepalen is er natuurlijk veel informatie te vinden op internet. Toch raad ik je aan om hiervoor naar een deskundige te gaan die jou kan helpen.

De juiste energiebehoefte

Om de juiste energiebehoefte te bepalen zul je ook rekening moeten houden met zaken zoals:

  • Sport en bewegen en hoeveel verbruik je dan?
  • Werk bijvoorbeeld, hoe intensief is je baan?
  • Hoeveel diëten heb je al gevolgd en welke diëten
  • Je hormoonhuishouding hoe staat het daar mee?
  • Stofwisseling is die vertraagd of versneld?
  • Hoe beïnvloed je eventuele medicatie je gewicht?
  • Menstruatiecyclus zou dat meespelen denk je ?
  • Vocht vast houden of raak je het juist kwijt

Al deze zaken bepalen je gewicht en energie verbruik. Wanneer je zelf op een “huis, tuin en keukenweegschaal” gaat staan krijg je waarschijnlijk alleen maar je totale gewicht te zien.

Bepalen hoe je at voordat je op vakantie bent gegaan is ook een idee. Als je bijvoorbeeld structureel je energie inname hebt beperkt. Ook als je voor een lange periode jezelf hebt ondervoed zal het afvallen na je vakantie lastig zijn. Negatieve effecten op de stofwisseling wanneer je een chronisch energietekort hebt gehad moet je zeker niet onderschatten. En ja dat kan er voor zorgen dat je niet afvalt.

Ga terug naar je normale gezonde eetgewoontes

Hoe dan ook, als jij hebt genoten van teveel heerlijk en calorierijk voedsel en drank tijdens je vakantie (hoort erbij) dan kun je redelijk makkelijk onder controle brengen. Ga terug naar je normale gezonde eetgewoontes en actieve leefstijl, en ieder extra aangekomen pondje zul je weer krijt raken.

Wat je vooral niet moet doen is extreem gaan lijnen en je calorieën enorm gaan beperken. Vooral niet wanneer je aan de andere kant nog meer gaat bewegen.

Grote kans namelijk dat dit een jo-jo effect veroorzaakt waarbij je steeds weer afvalt en weer aankomt. Jij weet ook: natuurlijk niet echt een gezonde situatie als het gaat om een gezond en verantwoord eetpatroon toch?

Naar mijn menig zeker ook niet een leefstijl die je op de lange termijn kunt volhouden want in onze hectische cultuur kan een gezond gewicht vasthouden lastig zijn. En afvallen zelfs nog lastiger.

Diëten werken gewoon niet voor mij

Als je al van alles hebt geprobeerd en keer op keer hebt gefaald dan denk je waarschijnlijk:

“Weet je al die diëten werken gewoon niet voor mij. En waarschijnlijk heb je gelijk: sommige diëten werken totaal niet. Sommige diëten  werken bij iedereen, je kent dat vast wel. Heel frustrerend 😉 Maar ja afvallen na je vakantie nietwaar?

Er is geen snelle oplossing

Waarheid is: ook al is er geen snelle oplossing als je wilt gaan afvallen na je vakantie, geen nood. Meer dan genoeg stappen die je kunt zetten om een gezonder en verantwoorder eetpatroon aan te leren toch? Er zijn genoeg dingen die je kunt gaan doen om je emotionele triggers waardoor je kunt gaan overeten onder controle te krijgen.

Ook kun je acties gaan ondernemen door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen om vervolgens succesvol af te kunnen vallen.

Pak ieder willekeurig dieët boek en ze claimen allemaal dat ze de antwoorden hebben. Alle antwoorden om zoveel mogelijk af te kunnen vallen als jij maar wilt. Sommige claimen dat het geheim is dat je minder moet eten en meer moet gaan bewegen. Of dat je minder vet moet gaan eten. Suiker en koolhydraten vermijden. Weet jij het nog? Dus wat moet je geloven?

De waarheid is: er bestaat geen “one size fits all” dieët om blijvend en gezond af te kunnen vallen. Wat voor de één werkt zal misschien niet voor jou werken. Jouw lichaam reageert misschien heel anders op een dieët dan het lichaam van je buurvrouw. Het hangt immers ook af van je genen en andere gezondheid gerelateerde factoren zoals die bijvoorbeeld eerder in dit artikel zijn gesteld.

Vindt een methode die voor jou het beste werkt

Om een methode te vinden wat voor jou het beste werkt als je wilt afvallen na je vakantie zal zeer waarschijnlijk wat tijd kosten. Niet alleen kostbare tijd maar ook toewijding en soms moet je ook wel eens wat proberen.

Maar ten alle tijden geldt: duik niet in één of ander honger dieët of crashplan en ga niet aan de shakes, pillen en poedertjes. Dat ga je niet vol houden en dat komt je letterlijk de neus en keel uit.

Flink wat mensen hebben als voorkeur calorieën te tellen en andere hebben liever wat meer vrijheid om hun voeding te kiezen. Ook zijn er mensen die simpelweg alleen maar het snoepen, snacks en snaaien achterwege laten. Dus wees niet gefrustreerd en ontmoedigd als een bepaald dieët wat voor iedereen goed werkt jou totaal geen resultaat oplevert.

Lees nog even verder 

Wees niet boos op jezelf als je faalt bij een bepaald dieët, je hebt dan simpelweg niet het juiste dieët gevonden wat voor jou werkt. Weer wat geleerd toch?

Uiteindelijk is een dieet alleen maar goed als jij het op lange termijn vol kunt houden. Nu de zomer (bijna) weer voorbij is zijn de meeste van ons al weer flink gemotiveerd om de aangekomen zomer kilo’s er weer af te krijgen. Dit is iets wat ik vaak hoor en zie en vooral veel vrouwen willen gaan afvallen na de vakantie.

Dus als de zomer ook jou dit jaar extra kilootjes heeft opgeleverd en als jij wilt afvallen na je vakantie lees dan nog even verder. Want als je niet bent waar je wilt zijn als het gaat om je gewicht figuur en hoe jij je voelt dan is er zeker een oplossing voor jou. Er is tijd genoeg om dit jaar nog die extra kilo’s eraf te werken zolang je maar bereid bent om de juiste keuzes en veranderingen te maken.

Onderneem wel ACTIE want alleen dan ligt jou doel binnen hand bereik.

Voordat je stopt met lezen en naar de eerste de beste gym toe rent of je inschrijft voor een afslank cursus wacht dan even. Twijfel je om een onbeperkt twee jaar durend wurgcontract af te sluiten? Allerlei spullen voor in huis te kopen dan? Rem jezelf dan eerst even af.

Er is namelijk geen enkele reden om streng voor jezelf te zijn. Al helemaal niet vanwege de extra calorieën de je tijdens de zomer teveel hebt genuttigd. En in plaats van jezelf te storten in één of ander streng crashdieet pas de tips toe die ik je heb gegeven.

Mocht je er zelf niet uitkomen en wil je liever hulp van een deskundige dan kan ik je helpen. Dan nodig ik je van harte uit voor een vrijblijvend en gratis advies gesprek bij mij in de studio. Samen kunnen we dan kijken wat jij wilt bereiken, hoe je dat kunt bereiken en wanneer je dat kunt bereiken.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.