Feiten over biologische voeding

Het eten van biologisch voedsel blijft terrein winnen. Wat zijn nou de voor- en nadelen ervan? Wij zetten 5 feiten voor jullie op een rijtje.

1. Gezonder?

De gezondheidseffecten zijn al sinds 1985 een groot onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Nog steeds zijn de onderzoekers het er niet over eens of biologische voeding nou persé gezonder is of niet.

2. Duurder!

Ja, het is duurder dan wanneer je niet bewust biologische voeding koopt. Hiervoor zijn een aantal redenen:

- Door meer aandacht voor milieu, natuur en welzijn zijn de productiekosten hoger.

- Omdat er een relatief kleine hoeveelheid wordt geproduceerd zijn er relatief hogere kosten voor marketing, verwerking en logistiek.

- Het aanbod van biologische producten is beperkt, het is een kwestie van vraag en aanbod dat de prijs omhoog drijft.

3. Minder antibiotica

Een veehouder die biologisch vlees produceert gebruikt veel minder antibiotica dan een reguliere veehouderij. Dit heeft als gevolg dat er minder antibiotica resistente bacteriën ontstaan, daardoor worden gezondheidsproblemen minder en medische kosten, die daarmee samenhangen, lager.

4. Scharrel(kip)

Biologische veehouderijen moeten zich houden aan regels omtrent de bewegingsruimte van de dieren. Zo heeft het vee meer ruimte om te scharrelen maar daarnaast eet het dier ook biologisch voer. Dit maakt een stuk kip bijvoorbeeld tot 3 of 4 keer zo duur.

5. Bestrijdingsmiddelen

Niet alleen biologisch vlees maar ook de groenten zijn duurder. Dit heeft te maken met het feit dat de opbrengst per hectare lager is dan bij reguliere groenten. Dit komt doordat een biologische boer geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. 

Bron: Body Support

Reactie plaatsen