10 Redenen om te sporten
18 september 2013 
in Sporten

10 Redenen om te sporten

Natuurlijk weet je dat sporten goed voor je is, want dat heb je vast vaker gehoord.
Iedereen weet het maar toch doen veel mensen het nog niet.

Maar het is ook veel verleidelijker om lekker met een zak chips voor de t.v te liggen dan een half uur ‘nutteloos’ door te brengen in een sportschool.
Toch brengt het je meer dan op die bank hangen. Zoals een fitter en energieker gevoel. In dit artikel lees je nog 10 goede redenen om nú van je luie kont te komen en te gaan bewegen!

1. Goed voor je gezondheid
Meteen maar de allerbelangrijkste: sporten is gewoon goed voor je gezondheid. Vele onderzoeken zijn de afgelopen jaren tot één en dezelfde conclusie gekomen en dat is dat regelmatig sporten je algehele gezondheid verbetert. Het vermindert onder andere de kans op allerlei hartaandoeningen, overgewicht, hoge bloeddruk en cholesterol, botontkalking, diabetes en allerlei ouderdomsklachten. Ook is aangetoond dat voldoende fysieke activiteit bijdraagt aan een gezonde en fitte oude dag. EN verhoog je met wekelijks sporten je weerstand met maar liefst 30%. Om je hart in een goede conditie te houden zijn vooral wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen erg goed.

2. Strakker in je vel
De belangrijkste reden waarom veel mensen sporten is natuurlijk om de overtollige kilo’s te verliezen en een wat strakker lichaam te krijgen. Met sporten verbrand je calorieën, ontwikkel je meer spiermassa en je kunt met minder schuldgevoel een avondje uitgebreid tafelen zonder dat je dat meteen op je heupen en buik terugziet.

3. Meer energie!
Meer energie? Maar van sporten word je toch juist moe? Juist niet! Want na een half uurtje flink sport krijg je al snel tot 30% meer energie, zelfs als je helemaal op bent na een dag hard werken. Jij merkt ook vast wel dat wanneer je een dag weinig tot niets doet je vaak alleen maar vermoeider bent dan wanneer je een dag actief aan de slag bent geweest.
Zo werkt het met sporten ook.
Van een goede training wordt je hele lichaam flink aan het werk gezet: je hart en longen moeten harder werken. Je voelt je veel beter en energieker en je hebt veel meer zin in alles.
Zo kun je van een half uurtje sporten in de ochtend de hele dag voordeel hebben!

4. Beter in je vel en minder stress
Als je een stressvolle baan of studie hebt is sporten een prima manier om even stoom af te blazen. Als je sport produceren je hersenen het stofje endorfine (ook wel gelukshormoon genoemd). Dit heeft weer een kalmerend effect waardoor je je meer ontspannen voelt en opgekropte stress op een natuurlijke wijze kwijtraakt. Sporten heeft dan ook een enorme positieve invloed op je geestelijke gezondheid, want door een half uur intensief te sporten raak je snel zo’n 60% van je geestelijke spanningen kwijt. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die regelmatig sporten lekkerder in hun vel zitten, minder gespannen zijn en meer energie te hebben en minder snel problemen in dingen zien.

5. Work the brain
Naast je lichaam wordt tijdens het sporten ook je hersenen flink aan het werk gezet. Tijdens het sporten komt er naast endorfine ook serotine vrij waardoor je meer geconcentreerd kunt denken. Omdat bij sporten je hartslag en ademhaling omhoog gaan schakelen je hersenen sneller en zal je beter in staat zijn op dingen te focussen en te concentreren en lever je betere prestaties. Hierbij speelt vooral de intensiteit van het sporten een grote rol.

6. Maandelijkse periode
Voor vrouwen kan sporten je ook door de ellendige maandelijkse periode heen helpen. Wanneer je veel last van menstruatiepijn hebt kan bewegen dit juist helpen verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Door middel van allerlei onderzoeken is vastgesteld dat lichamelijke activiteit veel klachten tijdens de menstruatie kan verlichten. Daarnaast zal door sporten ook je sombere humeur meteen wat opknappen en werk je die extra pondjes die je naar binnen hebt gewerkt er meteen weer vanaf. Zo sla je meteen drie vliegen in één klap!

7. Meer zelfvertrouwen
Door te sporten voel je je fitter, strakker, mooier, zit je beter in je vel en dit zorgt voor meer zelfvertrouwen. Naast al deze voordelen zorgt sporten vaak ook nog eens voor een betere en zekere lichaamshouding. Bovendien voel je jezelf in een strak lichaam ook een stuk aantrekkelijker en dat zal ook je partner niet erg vinden!

8. Betere nachtruzzzzt
Door te sporten ben je meer ontspannen, is je lichaam moe en is de kans groter dat je beter gaat slapen. Het is dan weer niet verstandig vlak voor het slapengaan nog intensief te gaan sporten, omdat je juist dan wel eens moeilijker kan slapen omdat je lichaam dan nog in volle gang is.

Ook naar de nachtrust van lichamelijk actieve en inactieve mensen is onderzoek gedaan en daar kwam uit dat het slaappatroon van actieve mensen beter is. Dit heeft te maken met het gegeven dat je lichaam na lichamelijke activiteit meer behoefte aan slaap heeft.

9. Een mooiere huid
Door te sporten zal de bloedcirculatie verbeteren en daarmee ook de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen. Hier heeft vooral je huid baat bij want door eens lekker te zweten worden allerlei afvalstoffen en vuil die zich in de poriën hebben opgehoopt naar buiten geduwd en zal je huid er mooier en glanzender uit gaan zien.

10. Sociale contacten
En de laatste: sporten is een prima manier voor het opdoen of onderhouden van je sociale contacten.
Natuurlijk kun je ook in je eentje gaan hardlopen, maar het is veel gezelliger om het met iemand samen te doen!
Wanneer je alleen gaat zal je eerder een keertje over te slaan, maar wanneer je met iemand afspreekt heb een stok achter de deur en kun je elkaar motiveren. Ga je liever naar de sportschool dan is dit natuurlijk ook een prima gelegenheid om mensen te ontmoeten.

En sport jij al en zo ja, wat voor sport doe je?
Wat is voor jou de voornaamste reden om te sporten?
Laat het me weten door een reactie achter te laten, alvast bedankt!

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.