Waarom je vaker karnemelk mag drinken

Karnemelk wordt wel eens vergeten maar is een gezonde variatie op melk of yoghurt drink. Het is onderdeel van de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum. Karnemelk heeft veel gezondheidsvoordelen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet: 

1. Gezonde darmen

Karnemelk bevat gezonde melkzuurbacteriën die een positief effect op de darmbacteriën hebben. Deze helpen bij de vertering van voeding, kunnen ontstekingswaarden verlagen en beschermen tegen darmziektes zoals darmkanker.

2. Beter te verdragen dan melk bij lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie betekent dat het lichaam melksuiker, oftewel lactose, moeilijk kan verdragen. Zure gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en karnemelk bevatten minder lactose, omdat een deel van de lactose al is verteerd door de bacteriën. Hierdoor worden deze producten vaak beter verdragen dan de normale ‘zoete’ melk. 

3. Het zou huid zuiverend werken

Ben je verbrand door de zon? Smeer er karnemelk op! Al jaren wordt melkzuur uit gefermenteerde producten zoals karnemelk en yoghurt gebruikt tegen huidirritaties zoals zon verbranding en hyperpigmentatie. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor maar het proberen waard.

4. Laag vetgehalte

In karnemelk zit minder dan 1% vet. Dat wil zeggen dat het een mager melkproduct is en daardoor weinig calorieën levert. 1 Glas karnemelk van 200ml levert 62kcal. Dit past goed in een gezond voedingspatroon. 

Recept tip: Ontbijtshake met karnemelk 

Ingrediënten voor 1 shake: 150ml karnemelk, 1 kleine banaan, 3 eetlepels havermout, ijsklontjes.

Doe de banaan, ijsblokjes en karnemelk in een blender en mix het tot een glad geheel.

240kcal

8g eiwit

43g kh

2g vet

Bron: Body Support

Reactie plaatsen