Vervliegt alcohol in een gerecht?

Voor mensen die geen alcohol mogen nuttigen zoals zwangere vrouwen, kinderen, chauffeurs, bij bepaalde ziektes of medicijngebruik is het belangrijk om te weten of er nog alcohol in een gerecht zit na bereiding. Ook als je probeert op je lijn te letten is het af te raden om alcohol te consumeren.

Alcoholische dranken worden gebruikt als smaakmaker in soepen, sauzen, vleesgerechten, risotto en andere gerechten.

Er is een formule door Deense wetenschappers ontwikkeld die nauwkeurig kan voorspellen hoeveel alcohol er achterblijft in een vloeibaar gerecht, na het koken. Er is nauwkeurig gemeten hoeveel alcohol er verdampt en welke factoren bepalend zijn voor de alcoholconcentratie in vloeibare gerechten.

Factoren als de temperatuur tijdens het kookproces, de afmeting van de pan en het soort alcoholische drank met verschillende promillages, blijken geen invloed te hebben op hoe snel alcohol verdampt. Uit een mengsel met water, vet, zout en eiwit, zoals bijvoorbeeld soep, verdampt de alcohol minder snel. Misschien doordat alcohol zich aan componenten in dit mengsel bindt.

Hier zijn 2 praktische tips gebaseerd op dit onderzoek om het alcoholpercentage van een gerecht te verlagen tijdens het koken:

  • kook eerst de drank in voordat je die in het gerecht verwerkt (om minder volume van het gerecht te verliezen)
  • gebruik een deksel (om de alcoholverdamping sneller te laten verlopen)

    Bron: Body Support
Reactie plaatsen