Waarom is vette vis gezond?

De omega-3-vetzuren in vis beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren. Denk hierbij aan zalm, haring en makreel. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik. 

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. 

EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen. 

Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules met de omega-3-vetzuren EPA en DHA een alternatief. Aangezien vis meer belangrijke stoffen bevat naast vetzuren is het beter om voor vis te kiezen dan alleen visoliecapsules te slikken.

Bron: Body Support


Reactie plaatsen