Sporten in de hitte: wel of niet?
Sla de ijsjes en liters koud bier (geintje) maar in, want het wordt warm. En niet zo maar een beetje warm. Nee, het wordt deze week gewoon echt bloedheet. Er is sprake van een ware hittegolf, en bovendien geldt er code geel en is het Nationale Hitteplan ingegaan.
Warm weer hoeft echter geen enkele reden te zijn om niet te gaan sporten. Fietsen of zwemmen kan heel goed bij hoge temperaturen. Maar wie intensief wil gaan sporten of het nu buiten of binnen is kan beter wat maatregelen treffen.
Elk jaar zijn er wel een paar van die snoeihete dagen in ons land en dat het voor iedereen beter is om een koeler plekje op te zoeken en om zich rustig te houden. En om lekker te klagen over het warme weer natuurlijk.
Wanneer het kwik boven de 28 graden Celsius stijgt kan hevige inspanning voor iedereen gevaarlijk zijn. Voor minder fitte mensen kan hevige inspanning al bij 25 graden problemen opleveren.
Mag je dan alleen maar je polsen trainen om de watertjes en biertjes naar binnen te gieten? Welnee, dat hoeft nou ook weer niet. Je lichaam heeft namelijk manieren om warmte het hoofd te bieden.
Zo zal er meer bloed naar de huid stromen en ga je meer zweten om de huid te koelen en om warmte af te geven.
Shock
Bij extreem oplopende temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kan het echter zo zijn dat het lichaam niet genoeg kan afkoelen. Ook slaapgebrek, sommige geneesmiddelen of vermoeidheid kunnen zelfs de natuurlijke zweetproductie verstoren. Dit kan dan weer problemen opleveren, zoals een zonnesteek of hittekrampen. In het ergste geval een hitteshock optreden wat levensbedreigend kan zijn.
Maar natuurlijk hoeft het zover niet te komen. Je kunt namelijk zelf genoeg doen om dit te voorkomen.
Met de volgende tips kun je ook op warme dagen in conditie blijven:
- Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur.
- Let op je omgeving: een zachte ondergrond geeft bijvoorbeeld minder warmte af dan verharde wegen. In de schaduw houd je het natuurlijk ook veel langer uit. Slimmeriken onder ons kiezen natuurlijk gewoon de sportschool met koeling. Tip: sommige sportschool medewerkers denken dat hoe kouder de airco staat des te beter het is. NOT! Het temperatuurverschil is te heftig voor jouw lichaam dus aarzel niet om de medewerker hierop te attenderen.
- Pas je training aan. Zorg dat je qua inspanning niet op de top van je kunnen zit, maar doe het wat rustiger aan.
- Bouw het langzaam op. Je lichaam went dan aan de warmte, aan het eind van de zomer kun je waarschijnlijk beter tegen de hitte dan op de eerste zomerse dagen.
- Draag een wit petje, bandage of petje tegen de zon. Vermijd donkere kleuren, deze zorgen er namelijk voor dat je hoofd juist eerder opwarmt.
- Kies goed ventilerende kleding waar de wind doorheen kan en waarin je goed kunt zweten. Ook hier hebben lichte kleuren de voorkeur.
- Drink veel en vooral vóórdat je dorst hebt. Hevige dorst is namelijk al een teken van uitdroging. Je verliest heel wat vocht en dit moet je op tijd aanvullen. Neem dus regelmatig een drinkpauze (ook tijdens je training of les).
- Drink liever geen koffie, thee of alcohol als dorstlesser, maar kies voor water, limonade of een sportdrank. Met deze laatste vul je ook nog eens het je tekort aan mineralen aan.
- Als laatste: elke warme dag en ieder lichaam is weer anders, dus er bestaat geen vaste regel. Gebruik dus altijd je gezond verstand en luister naar je lichaam.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en ik zou zeggen: hou je hoofd -en lichaam – koel!
Bron: www.gezondheidsnet.nl