10 tips om zelf ijs te maken
IJs is makkelijk zelf te maken. Een ruimteverslinder als een ijsmachine is er zelfs helemaal niet voor nodig. Zelf ijs maken is leuk en gezond omdat je precies weet wat er in zit. Laat de Ben en Jerry’s , de ijsjes van Mona en Ola dus maar staan in het schap van de super. Al dat moderne gelikte gedoe is helemaal niet nodig we gaan gewoon zelf ijs maken
IJs kun je zelf maken, net zoals een milkshake eenvoudig zelf te maken is. Bekijk hieronder de 10 recepten om zelf ijs te maken.
Hulpmiddelen voor de recepten om zelf ijs te maken
Naast een blender of een mixer is het handig ijsstokjes dan wel ijsvormpjes in huis te hebben. Een ijsmachine is niet echt nodig om ijs te maken en zoals al gezegd een ruimteverslinder voor uw keukenkastjes.
IJs stokjes zijn te koop bij groothandels, online te bestellen maar ook bij de Action kun je prima terecht. Daarnaast verkopen sommige supermarkten ook losse stokjes in het het seizoen. Losse stokjes zijn handig om te gebruiken als u geen standaardvormpjes hebt en bijvoorbeeld met behulp van van plastic of kartonnen bekertjes ijsjes wilt maken.
IJsvormpjes zijn er in vele soorten en maten en gek genoeg makkelijker te vinden dan ijsstokjes. Voor leuke ijsvormen kunt u bijvoorbeeld terecht bij de Blokker, Xenos, Ikea, de Hema en de Action. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere materialen zoals bijvoorbeeld plastic en siliconen. Het is verstandig om te kiezen voor ijsvormpjes zonder plastic omdat deze vaak Bisphenol-A, lood, PVC en weekmakers bevatten.
Vormpjes gemaakt van siliconen zijn 100% gifvrij zodat u zeker weet dat het absoluut onmogelijk is dat uw kinderen of uzelf sporen van deze onnodige bestanddelen binnenkrijgen.
Basismethode om zelf ijs te maken
Roeren maar! Als ijs bevriest willen er nog wel eens (ongewenste) kristallen in het ijs komen. Om dit te voorkomen gaat u als volgt te werk. Maak uw favoriete ijsmengsel en zet dit in de vriezer. Haal dit na drie kwartier uit de vriezer en meng met een garde of spatel. Doe dit vervolgens ieder half uur waardoor zoveel mogelijk ijskristallen worden voorkomen. Na drie uur zal het ijs stevig genoeg zijn om te serveren. In de tussentijd heb je dan mooi even de tijd om mijn Vakantie Survival Gids programma te bekijken. Met dit online programma plus ebook ontdek je hoe je kunt blijven genieten tijdens je vakantie zonder aan te komen (of zelfs af te vallen). Hool cool is dat!
Zelf waterijs maken Ingrediënten:
- 800 ml vruchtensap (eventueel van vers geperst fruit)
- Suiker naar smaak en wens
Neem 800 ml puur vruchtensap zonder toegevoegde suikers. Je kunt ook zelf vruchtensap uitpersen zodat je zeker weet dat het ijs alleen maar natuurlijke suikers bevat. Alle fruitsoorten zijn als ijs in te vriezen: aardbeienijs, sinaasappelijs, grapefruitijs, aalbessenijs, perenijs, appelijs, bramen ijs enz.
Je kunt natuurlijk ook naar hartenlust combineren zoals met bijvoorbeeld peer en appel. Als je zuur fruit gebruikt kunt u wat suiker toevoegen. Met basterdsuiker werkt dit erg prettig door de fijnere structuur dan kristalsuiker. Giet de 800 ml sap in de vormpjes en steek de stokjes erin. Zet ze hierna in de vriezer en laat ze goed opstijven.
Zelf perenijs maken
Ingrediënten:
- 800 ml vers geperste perensap (eventueel van vers geperst fruit)
- Suiker naar smaak en wens (niet echt nodig)
Bereiding: Pers 800 ml perensap uit en giet dit in vormpjes en steek de stokjes erin. Zet ze in de vriezer en laat ze goed opstijven. Variatie: door er slagroom door te mixen kunt u hier ook een perenroomijs van bereiden.
Zelf plantaardig roomijs maken met banaan
- Bananen (1 ½ banaan per persoon)
- Citroen
- Hagelslag (naar wens)
Bereiding: Bananenijs is ook makkelijk te maken en smaakt van nature al zoet en romig. Besprenkel de banaan met citroen en vries de bananen in. Haal ze uit de vriezer en snij het fruit in kleine stukken. Doe dit in de blender en crush de bevroren banaan.
Laat de blender even doordraaien en het ijs hierna een paar uur opstijven in de vriezer waarna u een stevig fruitijs verkrijgt zonder ongewenste toevoegingen. Doe het ijs over in schaaltjes en serveer als dessert. Versier eventueel met hagelslag.
Zelf Danoontje ijsjes maken.
Heerlijke kwarktoetjes van Danoontje laten menig kinderhart sneller kloppen. Als ijsjes zijn Danoontjes ook overheerlijk en erg gemakkelijk te maken. Danoontje denkt zelfs mee, want ze leveren in het zomerseizoen gratis ijsstokjes mee bij deze toetjes. De werkwijze is simpel. Prik een ijsstokje door de folie van het toetje en zet de cupjes hierna vier uur in de vriezer. Na het invriezen de folie verwijderen en genieten maar! Mijn dochter is er gek op.
Zelf roomijs maken met vers ingevroren fruit en slagroom met de blender. Ingrediënten:
- Fruit naar keuze
- Een beker slagroom
- Suiker naar wens
Bereiding: zelf roomijs maken doe je ook in een handomdraai. Vries eerst het fruit wat gebruikt gaat worden in. Haal het uit de vriezer en snij het fruit in kleine stukken. Doe dit in de blender en crush het bevroren fruit. Voeg nu een beker slagroom toe met naar keuze suiker, een zoetje of stevia.
Laat de blender goed draaien tot het softijs wordt. Dit ijs kan dan direct gegeten worden of na een paar uur opstijven in de vriezer waarna u een stevig fruitroomijs verkrijgt en wel vrij van conserveringsmiddelen en kleur en geurstoffen.
Zelf vruchtenijs met chocolade en noten maken
Ingrediënten:
- Bananen (1 ½ banaan per persoon)
- Citroensap
- Chocolade in stukjes gehakt
- Nootjes
Bereiding: bananenijs smaakt van nature al zoet en romig. Vries allereerst de met citroen besprenkelde bananen in. Haal ze uit de vriezer en snij het fruit in kleine stukken. Doe de banaan in de blender en crush het. Laat de blender even doordraaien en voeg op het laatst fijngesneden stukjes chocolade en noten toe. Laat het ijs in schaaltjes of in vormpjes hierna een paar uur opstijven in de vriezer.
Zelf Yoghurtijs maken
Ingrediënten:
- 1 ltr Yoghurt
- Suiker naar smaak
Bereiding: dit recept van naturel yoghurtijs is een heerlijk fris recept. Giet bij voorkeur biologische yoghurt, naar smaak mager of vol, in een platte schaal. Voeg naar smaak suiker toe. Roer de yoghurt net zolang tot deze is opgelost en zet hierna de schaal twee tot drie uur in de vriezer. Als je een gladde textuur wilt kun je na de vriestijd nog even pureren. Serveer in schaaltjes en maak het op met wat vruchten en noten.
Zelf yoghurt vruchtenijs maken
Ingrediënten:
- 1 ltr Yoghurt
- Fruit
- Suiker naar smaak
Bereiding: neem biologische yoghurt, meng deze met fruit naar keuze en voeg suiker naar smaak toe. Zorg dat de suiker goed opgelost is. Doe het mengsel vervolgens in een platte schaal. Zet de schaal twee tot drie uur in de vriezer. Als je een gladde textuur wilt kun je na de vriestijd nog even pureren. Serveer in schaaltjes en maak het op met wat noten.
Zelf sorbetijs maken… rum erbij en je hebt Mohito- ijs!
Ingrediënten:
- 500 ml water
- 1 eiwit
- 250 gram suiker
- 6 limoenen
- wat munt om te garneren
Bereiding: doe het water en suiker in een pan en laat deze op een matig vuur zachtjes koken tot een dun suikersiroop. Laat dit afkoelen. Pers de limoenen uit en rasp een schil van de limoen. (doe dit alleen met biologische daar op reguliere limoenen sporen van bestrijdingsmiddelen kunnen achterblijven inde schil!) Voeg het sap en de geraspte schil toe aan de suikersiroop. Klop het eiwit schuimig en giet het siroopmengsel bij het eiwit; blijf net zolang kloppen tot het eiwit geheel is opgenomen.
Doe het mengsel in een afsluitbare bak en zet het 3 uur in de vriezer. Roer het ijs na drie uur goed door met een lepel en zet het hierna nog 3 uur in de vriezer. Meng het in de blender tot een mooi glad mengsel en vries het dan kort in tot het stevig is. Serveren in de limoenschil en garneren met pepermunt. Om een smashing Mohito effect aan dit ijs te geven kunt u ook wat fijngehakte pepermunt en rum door de limoensap mengen. Zo daar heb je het, 10 recepten om zelf ijs te maken.
Eet smakelijk en ik hoop dat het nog lang ijsweer mag blijven!