Wandelen in de hitte

Wil je sportief genieten van het strand, de zee, duinen en bossen? En tegelijkertijd een goed doel steunen? Dan is de Kippenloop zeker iets voor jou!

De Kippenloop is een groot wandelevenement dat duizenden deelnemers uit het hele land en zelfs omringende landen trekt. Alle opbrengsten van de Kippenloop en Kuikenloop gaan naar KWF Kankerbestrijding en stichting Kinderen Kankervrij. Hiermee worden belangrijke onderzoeken ondersteund op het gebied van kankerbestrijding.

Omdat vandaag de 18e editie van de Kippenloop plaats vind heb ik het volgende artikel geschreven.

Grappig hitte feitje

Het wandelen in de hitte kan sommige mensen inspireren tot creatieve manieren om koel te blijven. Je zou namelijk mensen kunnen zien die een grappige "hitte shuffle" doen. Een situatie waarbij ze kleine, snelle stapjes nemen om te voorkomen dat ze hun voeten verbranden op de hete bestrating. 

Iets wat je ook veel kunt zien op strand als het zand enorm heet is. Het is een komisch gezicht en een bevestiging dat we soms een beetje creatief moeten zijn om de hitte te verslaan.

Datzelfde geldt als je gaat wandelen in de hitte zoals op een dag als vandaag,

Hoewel het wandelen in de hitte uitdagend kan zijn, is er een zekere voldoening in het volbrengen van een wandeling ondanks de obstakels. Zeker als je loopt voor een goed doel. Het gevoel van voldoening wanneer je je bestemming bereikt, wetende dat je de hitte hebt getrotseerd en je niet hebt laten stoppen, kan ongelooflijk bevredigend zijn zijn. 

Het getuigt van jouw vastberadenheid en veerkracht. Zelf heb ik ook vele malen de Kippenloop en bijvoorbeeld de ronde van Katwijk gelopen. Het moment van finishen is euforisch, iets wat je misschien wel zult herkennen.

Hieronder zie je een hele oude foto van mij tijdens een eerdere editie van de Kippenloop.


Culturen en tradities

Wist je dat sommige culturen bepaalde tradities hebben om met de hitte om te gaan? In landen zoals India en het Midden-Oosten is het gebruikelijk om kledingstukken te dragen die wapperen door de wind zoals sarongs of gewaden. Zo ontstaat er luchtcirculatie wat weer bescherming biedt tegen de zon. 

Deze traditionele kledingkeuzes zijn aangepast aan het klimaat en bieden waardevolle inzichten in hoe verschillende culturen manieren hebben gevonden om zich aan te passen om met hete weersomstandigheden om te gaan.

Voorzorgsmaatregelen

Onthoud dat het belangrijk is om veilig te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen bij het wandelen in de hitte. Maar plezier erin blijven houden, trots zijn op de persoonlijke prestaties is ook zeker belangrijk. Misschien ga je ook andere mensen ontmoeten en leren kennen. Ook dat kan een enorm positief voordeel zijn van wandeling zoals vandaag.

Het wandelen in de hitte brengt ook verschillende uitdagingen met zich mee voor het menselijk lichaam. Dit als gevolg van de combinatie van fysieke inspanning en hoge temperaturen. 

Veelvoorkomende uitdagingen

Hier zijn enkele veelvoorkomende uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je in de hitte wandelt:

Uitdroging: Hoge temperaturen kunnen leiden tot meer zweten, wat vochtverlies en uitdroging veroorzaakt. Wanneer je in de hitte loopt, verliest je lichaam water door het zweten. Als je dit niet voldoende aanvult, kan dit leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en zelfs een zonnesteek.

Hittestuwing: Het lopen in extreme hitte kan de mechanismen die de temperatuur regelt van je lichaam tot het uiterste drijven. Hittestuwing treedt op wanneer je lichaam oververhit raakt, wat leidt tot symptomen zoals overmatig zweten, zwakte, misselijkheid, hoofdpijn en flauwte. Het is een voorbode van een zonnesteek, een potentieel levensbedreigende aandoening. Dus pas hier goed voor op!

Zonnesteek: Een zonnesteek is een ernstige aandoening die kan optreden wanneer de temperatuurregulatie van je lichaam faalt. Het wordt gekenmerkt door een lichaamstemperatuur boven 40°C, gepaard gaande met symptomen zoals verwardheid, snelle hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid. Een zonnesteek vereist onmiddellijke medische aandacht.

Vermoeidheid en spierkrampen: Het lopen in de hitte kan fysiek veeleisend zijn en vermoeidheid en spierkrampen veroorzaken. De combinatie van inspanning en hoge temperaturen kan leiden tot onder andere overmatig zweten, spiervermoeidheid. Hierdoor wordt het moeilijker om voldoende uithoudingsvermogen te hebben en om optimaal te presteren.

Huidbeschadiging: Langdurige blootstelling aan de zon tijdens het lopen kan leiden tot huidbeschadiging. UV-straling van de zon kan verbranding, vroegtijdige veroudering van de huid en een verhoogd risico op huidkanker veroorzaken.

Ademhalingsproblemen: Bij warm weer kan de lucht die je inademt heet en droog zijn, wat mogelijk ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Dit kan met name uitdagend zijn voor mensen met bestaande ademhalingsproblemen zoals astma. Het inademen van hete lucht kan ongemak, kortademigheid en zelfs astma-aanvallen veroorzaken.

Oververhitting van het lichaam: Het wandelen in de hitte legt extra druk op de koelmechanismen van je lichaam. Wanneer de omgevingstemperatuur hoog is, moet je lichaam harder werken om warmte af te voeren, wat kan leiden tot een verhoging van de kerntemperatuur van je lichaam. Als je lichaam niet voldoende kan afkoelen, kan dit resulteren in diverse aandoeningen die verband houden met hitte.


Voorbeelden voorzorgsmaatregelen

Bij het wandelen in de hitte is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om je veiligheid en welzijn te waarborgen. Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

Blijf gehydrateerd: Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Doe dit vóór, tijdens en na je wandeling. Draag een waterfles bij je en neem regelmatig slokjes om voldoende gehydrateerd te blijven.

Kleed je gepast: Draag lichte, loszittende en ademende kleding die zweet laat verdampen en lucht laat circuleren. Kies voor lichtgekleurde kleding die zonlicht reflecteert in plaats van warmte opneemt. Zet een petje, zonneklep of hoedje op en gebruik een zonnebril. Overweeg ook het gebruik van een parasol ter bescherming tegen de zon.

Gebruik zonnebrandcrème: Doe dit om je huid te beschermen. Breng zonnebrandcrème met een hoge SPF* aan op alle blootgestelde delen van je huid, zelfs op bewolkte dagen. *SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Gebruik op een hete dag minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw.

Kies verstandige wandeltijden: Plan je wandelingen tijdens koelere delen van de dag, zoals vroeg in de ochtend of in de avonds, wanneer de temperaturen lager zijn. Vermijd het wandelen tijdens de warmste uren, dit is meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Neem pauzes op schaduwrijke plekken: Zoek indien mogelijk schaduw op of neem pauzes op schaduwrijke plekken tijdens je wandeling. Dit helpt je af te koelen en vermindert het risico op oververhitting.

Gebruik geschikt schoeisel: Draag comfortabele, goed geventileerde schoenen die voldoende ondersteuning bieden. Loop niet blootsvoets op hete oppervlakken om brandwonden te voorkomen.

Luister goed naar je lichaam

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Let op eventuele waarschuwingssignalen die je lichaam je kan geven. Als je je niet goed voelt of ongemak ervaart, is het belangrijk om te stoppen, rust te nemen en indien nodig schaduw op te zoeken of medische hulp te zoeken.

Onthoud dat iedereen hitte anders verdraagt, dus het is essentieel om je veiligheid voorop te stellen en je wandelroutine zonodig aan te passen.

Wees alert op tekenen van hitte gerelateerde ziekte: Leer de tekenen van hitte-uitputting en hittestuwing herkennen. Als jijzelf of iemand in je gezelschap symptomen vertoont zoals overmatig zweten, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, een snelle hartslag, verwardheid of bewustzijnsverlies, zoek dan direct medische hulp.

Laat je niet teveel afschrikken door alles wat er kan gebeuren maar ga ervan uit dat alles goed gaat. Weet dat op een dag als vandaag de organisatie en hulpdiensten er alles aan zullen doen om jouw veiligheid te waarborgen en om er een geweldige dag van te maken,

Heel veel plezier en succes!

Weten wat ik doe?

Wil je weten hoe ik wandelen toepas in mijn werk? Hieronder zie je korte impressie van mijn buitensport activiteiten.


Wat doe ik verder?

Ik help vrouwen die minimaal 5 kilo te zwaar zijn, die de leuke dingen in hun kledingkast niet meer passen. Die hun lichaam niet meer mooi vinden. Ik help ze om betere en gezondere keuzes te maken qua gedrag, voeding en beweging zodat ze alle leuke kleren zonder enige moeite weer aan kunnen. Weer tevreden te zijn met hun lijf en gewicht waardoor ze zichzelf weer mooi vinden.

Kan ik ook jou helpen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten? Niet met een dieet maar door je te leren hoe je blijvend jouw levenswijze kan veranderen. Neem eventjes contact met me op.