Waarom budget sportscholen willen dat je wegblijft

Er is een fascinerende discussie op internet gaande waarin je komt te weten hoe de technieken van de budgetsportscholen ervoor zorgen dat er een fortuin binnenkomt. Ondanks het feit dat ze slechts 9,95 tot 15,95 euro per maand voor een lidmaatschap vragen.

Ik ken een aantal mensen die al een jaar of 5 – 6 lid zijn van zo’n club en minimaal 4 keer per week daar sporten. Maar vervolgens haken ze naar 3 of 4 maanden af door andere verplichtingen zoals werk of kinderen.

Waarom?
Omdat deze clubs eigenlijk niet zijn ingericht zijn op het aantal leden dat ze binnenhalen. Bijvoorbeeld, de sportschool die ik als voorbeeld nam heeft ongeveer 4000 leden, maar de accommodatie kan slechts 300 leden tegelijkertijd laten sporten.

Als alle leden die zijn ingeschreven ook daadwerkelijk komen opdagen, dan zouden deze sportscholen veel meer dan 9,95 of 15,95 per maand moeten vragen.
In werkelijkheid, van alle leden die een lidmaatschap afsluit komt ongeveer de HELFT niet eens opdagen.

En dat is precies waar ze op hopen…want budget ketens weten dat niet sportieve mensen hoogstwaarschijnlijk niet vaak een bezoek brengen aan de club en binnen no time wegblijven. Dit terwijl de “rekening blijft doortikken”.

Sterker nog: ze willen juist geen fanatieke fitness klanten of kracht sporters want zij gaan namelijk vaker naar de club. Ze willen juist mensen die af en toe een keer op een loopband springen.

Psygologish gezien, als het gaat om een lidmaatschap bij een sportschool (in tegenstelling tot wat je denkt) houden wij als consument van het lange contract idee. Omdat dit als een verplichting voelt om naar de sportschool te gaan en omdat we een langere verbintenis aangaan hebben we het gevoel serieuzer te zijn.

De gedacht is, “ik betaal een jaar lang elke maand 9,95, dus ik MOET wel gaan”. Maar als puntje bij paaltje komt denken we meer, “Nou, het is maar 9,95 per maand. “Ik heb niet zoveel te verliezen. Ik blijf maar lekker thuis met een pizza op de bank zitten om naar mijn favoriete soap te kijken”.

De andere kant
Aan de andere kant zijn er ook “goede sportscholen” (wat de definitie daar dan ook voor is) en die zijn het tegenovergestelde. Ze zijn er niet uit als een ijzeren bak volgepropt met toestellen, hangen niet vol met spiegels en t.v’s.

Er klinkt geen knal harde muziek en het is er niet te druk. Iedereen kent je bij naam en soms wordt je zelfs uitgeschreven omdat je komt opdagen (waardoor jij je doelen niet haalt). Deze sportscholen zijn een stuk kleiner en hebben leden die over het algemeen serieuze zijn.

Kosten
Hoeveel kost een “goede sportschool”? Ongeveer 50 tot 150 euro per maand, en als je zoveel betaald dan zorg je er wel voor dat je het maximale uit je lidmaatschap haalt.

Dus nu het Nieuwe Jaar er zit aan te komen en als je jouw goede voornemens zit te bedenken. En als je besluit om jezelf bij een budget sportschool in te schrijven, overweeg dan in ieder geval de mogelijkheid dat je daar niet vaak je gezicht laat zien.

Maar als je helemaal hun concept wilt volgen, ga dan iedere dag. Je laat ze zien dat je serieus bent en je bereikt nog positieve resultaten ook. En wil je een persoonlijke benadering waardoor je wel je doelen behaald – en niet na een jaar sporten erachter te komen dat als je inspanning, energie en geld niet heeft opgeleverd – dan maak ik graag een afspraak met je voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Mocht je niet de intentie hebben om naar een sportschool te gaan maar je bent bijvoorbeeld thuis aan het sporten. Dan heb ik een artikel met een video waarin ik je 3 waardevolle tips geef. Je vind dat via deze link.

Je kunt hieronder een afspraak aanvragen
[contact-form-7 id=”877″ title=”Gratis Consult”]