Is chocolade slecht voor je?

Wel eens gehoord van de Wereld Chocolade Dag? Ik wel, en wat ik ook vaak hoor: 'Is chocolade slecht voor je?' Wereld Chocolade Dag is 'geen fabeltje want die bestaat echt! Eerst even een feitje met je delen. Op 7 juli 1550 werd er voor het eerst chocolade in Europa geïntroduceerd. Het zal je niet ontgaan zijn dat dit een enorm succes is want sindsdien heeft chocolade de hele wereld veroverd.

Iedere dag worden er mensen ontzettend blij van het eten van chocolade. Wat zeg ik héééél blij. Hoe zit dat bij jou? Krijg jij op dit moment het water al in de mond als je aan chocolade denkt. Alleen denken hè ;-)

Nee hoor, af en toe een tukkie tokola (zoals mijn zoontje zegt) kan heus geen kwaad. In dit artikel ga ik je uitleggen waarom.

Chocolade is één van 's werelds meest geliefde voedselproducten en dat wordt dus jaarlijks gevierd met de Wereld Chocolade Dag. Nu is het uit mijn mond wel heel gevaarlijk om te zeggen dat je deze dag met chocolade moet vieren. Want tja…zo belangrijk is het ook weer niet. Toch?


Is chocolade slecht voor je?

Feit is wel dat wanneer er iets te vieren is, we dit veelal met iets lekkers en iets ‘slechts’ doen. Taart, koek, drank en dus ook chocola. Maar nu komt het want is chocolade slecht voor je? En wat is slecht? Vergeleken bij wat?

Wat is de definitie van slechte voeding en wie bepaald of het slecht is of niet. Ik niet in ieder geval. Wat ik je dan ook wil aanraden is om niet te denken in termen zoals:

  • Verkeerd
  • Slecht
  • Fout

Eerder in termen zoals minder gezond en onhandig, oftewel geef er een positievere draai aan. En onderzoek of datgene wat je naar binnen stopt jou helpt op weg naar je doel, of dat het jou steeds verder van je doel afbrengt.

Dient het jouw lichaam op een gezonde en verantwoorde manier of zou het juist op de lange termijn schadelijk kunnen zijn? Zit je lichaam erop te wachten en is het essentieel qua voedingsstoffen?

Dus als je mij vraagt ‘Arny, is chocolade slecht voor je?’ Dan zou mijn antwoord zijn:

Niet persé want dat ene stukje chocola dat je eet zou niet direct een extreem groot effect hebben op jouw gezondheid en gewicht. Handig om te eten is het niet maar zo nu en dan kan geen kwaad. 

Pas op…ik zeg hier niet ‘Schrans iedere dag een reep Tony Chocolonely naar binnen en eet M&M’s tot je misselijk wordt’. Nee liever één keer per week dan één keer per dag. En als je dan toch iets snoept: hou het dan klein.

Voel je niet schuldig

Wat kan gebeuren na het eten van zoiets als chocola, is dat je jezelf schuldig voelt of dat je denkt dat je zwak bent. Voel je niet schuldig want dat hoeft helemaal niet.

Lees snel verder om te ontdekken hoe chocolade ook grote voordelen kan hebben.

Chocolade is goed voor je

Goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Chocolade is goed voor je. Onder bepaalde omstandigheden. Voordat je verder leest, bekijk eerst even de volgende video waarin ik het verschil onthul waarom je beter geen witte chocolade kunt eten.


Flavanolen

Katherine Tallmadge, woordvoerder van de American Dietetic Association, zegt namelijk dat 'cacao' of cacaobonen 'flavanolen' bevatten. Dit is een van nature voorkomende plantaardige stof die ook in thee, rode wijn en appels voorkomen. 

Hun eigenschappen zijn onderzocht als remmers van hartziekten. Carl L. Keen, voorzitter van de afdeling voeding aan de Universiteit van Californië, Davis, stelt in hetzelfde artikel dat de flavanolen in cacao helpen om een gezond vaatstelsel te behouden. Hoe vraag je je af.

Ze verminderen de bloedstolling - een aspirine-achtig effect - verminderen oxidatieve schade en verbeteren de bloedstroom. 

Helaas zijn de flavanolen in chocolade bitter en worden ze meestal verwijderd uit bewerkte chocolade. Het niveau neemt bij elke stap af, van de boon tot het cacaopoeder en uiteindelijk tot een afgewerkt product. Grote fabrikanten produceren ook chocoladeproducten die beter voor je zijn. Denk aan chocoladerepen met een hoog flavanolgehalte.

Wat zijn de gezonde aspecten van chocolade?

Door kleine hoeveelheden van de juiste chocolade te eten, geniet je van de vele gezondheidsaspecten van chocolade. Chocolade bevat veel kalium en magnesium, evenals vitamine B1, B2, D en E. Als dat geen reden genoeg is om een dagelijkse dosis chocolade te nemen, bedenk dan dat het ook de bloeddruk kan verlagen en verharding van de slagaders kan voorkomen. het hart beschermen. 

Is chocolade ten onrechte beschuldigd?

Voor het grootste deel is chocolade ten onrechte beschuldigd. Nieuwe studies tonen aan dat algemene opvattingen over de effecten van chocolade toch niet waar zijn. Terwijl we chocolade vroeger associeerden met acne, hebben onderzoekers nu een mogelijk verband tussen de twee verworpen. 

Terwijl sommige mensen chocolade vermeden vanwege het cafeïnegehalte dat ermee gepaard gaat, weten we nu dat een kleine portie slechts zoveel cafeïne bevat als een kopje cafeïnevrije koffie. Veroorzaakt chocolade echt migraine? Nou ja, alleen als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Ook hier speelt moderatie een grote rol.

Dus voordat je naar een Tony Chocolonely reep of een Snicker grijpt, bedenk dan dat de chocolade die je eet 70% cacao moet bevatten. Dit is specifiek te vinden in donkere chocolade. 

Koop liever pure chocolade van hoge kwaliteit en eet kleine hoeveelheden per dag. Dan pas zal het gezondheidsvoordeel hebben. Zorg ervoor dat je van elke hap geniet en laat het smelten in je mond. Zie je het al voor je?

Wat voor soort chocolade is gezond

Wat voor soort chocolade is gezond en biedt de meeste gezondheidsaspecten? Echte cacao is om gezondheidsredenen de beste chocolade om te eten. Het zal niet alleen je zoetekauw bevredigen, maar het zal ook gezondheidsaspecten bieden die verder gaan dan velen van ons voor mogelijk hadden gehouden. Het advies is om twee kleine vierkantjes chocolade per dag te eten. Ik heb het hier niet over een melk of ‘gewone’ chocolade reep. Wat ik bedoel is donkere chocolade. Donkere chocolade bevat namelijk meer cacao en een lager melk- en suikergehalte. Op de foto zie je een lepel met cacaopoeder.


Kies verstandig

De beste soorten chocolade zijn duurder, zijn donker of bitterzoet. Goede chocolade zou slechts een paar ingrediënten op het etiket moeten hebben. Daarnaast kun je biologische chocolade kopen of je eigen zelfgemaakte chocolade maken op basis van cacao. 

Gezonde Chocolade Snacks

Er zijn enkele eenvoudige manieren om je dagelijkse dosis hart-gezonde chocolade binnen te krijgen. Probeer eens het volgende:

  • Een heerlijke kop warme chocolademelk
  • Fruit gedompeld in pure chocolade
  • Met chocolade omhulde amandelen 

Chocolade met mate

Nu je weet dat chocolade gezondheidsaspecten heeft, betekent dat niet dat jij je boodschappenkar vol kunnen laden met chocoladerepen. Het is belangrijk dat je je aan de dagelijkse aanbevolen dosis houdt, omdat chocolade ook veel calorieën bevat. 

Matiging is hier een belangrijke factor. Breng je calorie-inname in balans andere hart-gezonde voedingsmiddelen en reik spaarzaam naar de donkere chocolade als een remedie voor je zoet behoefte en emoties.

Slank Succes Sessie

Heb jij om welke reden dan ook overgewicht en zit je daardoor niet zo lekker in je vel, en wil je de kilo's er weer af hebben? Weet dat wanneer je geen actie onderneemt je problemen en frustraties vanwege je gewicht alleen maar groter worden.

Dagelijks help ik vrouwen om weer een gezond gewicht te krijgen zodat ze weer blij en tevreden zijn met hun gewicht, meer energie hebben en stukken beter in hun vel zitten. Dit doe ik zonder een crashdieet, shakes of pillen te verkopen. Sterker nog, ze hoeven er niet eens voor naar de sportschool! Mijn Fit & Slank programma zorgt ervoor dat je binnen 12 weken minimaal 10 kilo af kunt vallen, maar je weet ook wat je kunt eten zonder altijd maar nee te hoeven zeggen tegen de 'ongezonde' dingen. Het mooie is: het hele gezin kan gewoon normaal mee eten.. Hoe geweldig is dat!

Wil je daar meer over weten dan nodig ik je uit om telefonisch of bij mij in de praktijk een Slank Succes Sessie in te plannen. Helaas kan ik slechts drie van deze gesprekken per week houden dus zorg dat je er snel bij bent! Claim hier één van de drie sessies.