Die zak moet leeg
Herken je dit? Je neemt een snoepje en vervolgens vreet je de hele zak leeg. Je wil het niet, je hebt er spijt van en toch gebeurt het. Wat is dat dan toch en hoe komt dit? Ik zal het je uitleggen.
Een komkommer heeft geen zin
Eigenlijk is er een simpele verklaring voor: snoep bevredigt je trek en een komkommer weer niet.
Natuurlijk zit er in groente veel meer voedingsstoffen waar je lichaam wat aan heeft maar energie geven ze veel minder.
En als jij trek hebt dan wil jouw lijf heel graag energie hebben. Waarom je dan geen trek hebt in koolhydraten uit bv aardappelen, pasta en brood is door de samenstelling van deze producten.
Jouw lichaam moet namelijk veel meer moeite doen om deze producten af te breken (hier zorgt je spijsvertering voor). Pa s wanneer deze producten afgebroken zijn komt de energie vrij.
De suiker in snoep wordt veel makkelijker opgenomen in je lichaam. Daarom komt het snel in je bloed en krijg je een energie piek. En die heb je nodig om van je trek af te komen.
Bovendien bevatten aardappelen, pasta en brood veel vezels en vocht. Snoepjes zijn aan de andere kant letterlijk suikerbommen, vol met energie.
Smaak is sturend
Jouw brein weet dus maar al te goed dat snoep werkt tegen “honger” en dat je daarom graag snoep eet. Je smaaksysteem signaleert suikers en vetten wanneer je iets eet en daardoor weet je lichaam zo’n beetje wat je binnenkrijgt.
Het smaaksysteem regelt dus als het ware dat je binnenkrijgt wat je nodig hebt. Heb je ergens zin in wordt er dus bepaald hoeveel zoete of hartige tussendoortjes je neemt.
Aangeboren voorkeur voor zoet
Volgens een onderzoek van hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf (Wageningen University) hebben we een aangeboren voorkeur voor zoetigheid. Want zoet betekend immers suiker en suiker staat voor energie. En dat hebben we nodig om in leven te blijven, te bewegen en om na te denken.
Suiker is dus zo belangrijk dat ons beloningssysteem in actie komt als je wat zoets eet. De hersenen reageren op de suikers door het stofje dopamine aan te maken. Dit stofje die vrijkomt als je bv op een winegum of dropje kauwt is hetzelfde stofje dat vrijkomt bij een vrijpartij en bij drugsgebruikers.
Daarmee motiveert ons beloningssysteem ons dus om dat lekker makende nog een keer te doen.
Oftewel nog een snoepje te nemen…en nog één… en nog één… en nog één… en nog één…ojee zak leeg!
Insuline
Naast dopamine komt er ook insuline vrij als je suiker binnen krijgt. De concentratie insuline vertelt je hersenen hoe je energieniveau is. Heb je eten nodig? Heb je nog reserves? Zit je vol? Al dit soort dingen komt je brein te weten dankzij insuline. Een laag insulinepeil zorgt er voor dat je trek krijgt.
Maar waar dopamine het lekkere gevoel geeft, is de rol van insuline juist om dit gevoel weer te dempen.
Kortom zou je naar je verzadiging luisteren dan zou je na 3 snoepjes best kunnen stoppen.
Maar helaas luister je naar je beloningssyteem, het gaat dus niet om de honger maar om nog meer te eten. Tja dat lekkere gevoel hè.
Bron: Quest