afslanken zonder shakes katwijk

De spelregels

Oké, de uitdaging is dus om elke dag dat handje noten, de 2 stuks fruit en de 250 gram groente te eten. Maar wat valt daar dan allemaal onder? Je ontdekt het allemaal hier op deze pagina!
Lees verder
corona dieet

250 gram Groente 

Je kunt alle soorten groenten in elke (bereidings) vorm eten. Toch heb ik de voorkeur voor:


  • Verse groente, voorgesneden groente
  • Diepvriesgroente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
  • Groente in blik of glas zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
  • Gepureerde groente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd


Groentesappen, groentesmoothies en groente à la crème kun je beter links laten liggen. Zo wordt de uitdaging nog wat…. uitdagender! De 250 gram is de bereide hoeveelheid. Dus niet het gewicht dat je afweegt in de supermarkt.


Bij het snijden van bijvoorbeeld een broccoli verlies je wat grammen. En groente zoals andijvie slinkt tijdens het koken. 250 gram groenten, is dat niet erg veel?! Gaat dat wel lukken?


Gedurende de campagne laat ik zien dat het inderdaad geen onhaalbare kaart is en geef ik je regelmatig tips hoe je deze drie ons kunt eten.


De truc zit ‘m in het verdelen over de dag: eet groenten als tussendoortje, bij je lunch, bij je avondeten en ja – het kan zelfs bij het ontbijt. 

corona-en-gezond-eten

2 stuks Fruit

Tijdens de Vitaal Vooruit 1,2,3 campagne daag ik je uit om twee stuks fruit te eten. Ik bedoel daarmee twee porties van ongeveer 100 gram per portie. Net als bij groente telt elke vorm van fruit, maar hebben we wel wat aanraders:


  • Vers fruit
  • Voorgesneden fruit zonder suiker eraan toegevoegd
  • Diepvriesfruit zonder suiker eraan toegevoegd
  • Gedroogd fruit zonder suiker eraan toegevoegd


Het is dus de bedoeling dat je in totaal zo’n 200 gram fruit per dag eet. Laat fruit in blik of vruchtensap zoveel mogelijk staan, een gemakkelijke regel is om fruit te “kauwen”: dan is het het gezondst!

afvallen-tijdens-corona

1 handje Noten

Elke dag een handje noten (+- 15 gram) is goed voor je en een simpele manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd het bij maximaal 25 gram per dag, want noten zijn best calorierijk en ook met één handje krijg je de mineralen en goede vetten binnen.


Alle soorten noten, pinda’s en amandelen zijn oké, mits ze ongezouten zijn. Pinda’s en noten voorzien van chocolade, een gesuikerde laag of van het type borrelnootje raad ik af. In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta of notenspread eten. Op brood bijvoorbeeld. Kies dan wel een notenpasta die uit 100% noten bestaat, die is het gezondst.


Hoewel alle noten gezond zijn, kan een klein deel van de voedingsstoffen verloren gaan wanneer noten geroosterd of gebrand worden. Dat effect is minimaal. Gezouten noten zijn veel te zout, wat bloeddruk-verhogend werkt. Heb je een notenallergie? Dan raad ik je uiteraard af om mee te doen met dit onderdeel van de campagne.


Noten zijn moeilijk één-op-één te vervangen, dus leg in dit geval je focus op het fruit en de groente en zorg dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt via andere bronnen zoals oliën en vette vis.


Eet je vegetarisch? Dan kun je twee à drie keer per week een iets groter handje nemen om zo wat extra gezonde vetten binnen te krijgen.