Starten met sporten met overgewicht
08 september 2015 

Starten met sporten met overgewicht

Gezond leven is niet altijd even gemakkelijk. Voor sommige, is het als een tweede natuur. Maar voor de mensen die al overgewicht hebben is het lastig of zelfs pijnlijk om de dingen te doen die dunne mensen doen. Alleen het beginnen is al moeilijker. Hier zijn wat tips die je helpen.

Als je al te kampt met overgewicht, zijn veel activiteiten die andere mensen zonder enige moeite doen onmogelijk of het schrikt je af. Interval training? Yoga? Crossfit? Hardlopen? Je maakt een grapje zeker…

Het is niet dat deze trainingen niet werken. Het is gewoon zo dat als je een beginner bent of wat zwaarder bent dat deze trainingen meer kwaad dan goed doen. De kans bestaat namelijk dat je het vroegtijdig opgeeft en er een hekel aan gaat krijgen en vervolgens baal je van jezelf omdat je al deze moeite voor niets hebt genomen.

Onthoudt goed, ik heb het niet over iemand met een paar pondjes teveel waar je geen last van hebt tijdens het sporten. We hebben het over diegene die genoeg extra gewicht bij zich dragen waarbij het springen en rennen bij een dergelijke training ronduit onplezierig, pijnlijk of zelfs schadelijk is voor je lichaam.

Voordat je gaat beginnen: maak het jezelf niet te moeilijk

Populaire TV afslank shows starten altijd met iemand die “balen” van hun uiterlijk en gezondheidsproblemen.
Natuurlijk kunnen dit een goeie triggers zijn maar het motiveert je niet voor eeuwig.

Luister dus niet naar de mensen die zeggen “ga gewoon naar de sportschool” of “laat je vork liggen” en alles wat neerkomt op “minder eten en meer bewegen”. Loze kreten houden je niet gemotiveerd.
Focus op je kledingmaat, centimeters, uiterlijk in de spiegel, en dergelijke is korte termijn motivatie – en ook zeker belangrijk – die misschien niet helemaal bij jou passen. Het is wat algemener.

Wanneer je alleen maar hierop vertrouwd weet je gegarandeerd dat alle tegenslag die je onderweg tegen komt jou een rotgevoel gaat geven en je weer terug brengt waar je bent begonnen.

In plaats daarvan, concentreer op de lange termijn voordelen en gebruik de korte termijn voordelen voor een motivatie boost.
Kortgezegd, begin omdat je van jezelf houdt en het beste voor jezelf wilt en de meest gezonde versie van jezelf wilt worden. En dat binnen jouw mogelijkheden – welke maat of vorm dat dan ook is.
Gezond leven is iets waar je beter in wordt, niet iets wat je zomaar even doet.

Het volgende wat je goed moet onthouden is dat een gezonde leefstijl iets is waar je aan werkt en waar je steeds beter in wordt en niet iets waar je op een dag mee opstaat en plotsklaps een feit is.

Als je verwacht dat je zonder enige moeite op een loopband springt, gewichten gaat tillen en je eetpatroon op z’n kop kan zetten dan maak je het jezelf heel moeilijk.

Benader je fitness en gezondheidsdoelen net zoals alle andere vaardigheden die je wilt leren

De meeste mensen verwachten dat je dingen zoals een nieuwe baan aannemen, piano leren spelen of een nieuwe taal eigen maken moeite gaan kosten. Er is dan ook geen ene reden te bedenken waarom training, voeding en andere factoren van gezond leven je geen moeite zou kosten.

Onthoud goed, het doel is om positieve veranderingen aan te leren die je op de lange termijn vast kunt houden. Korte termijn afslank plannen, impulsieve sport pogingen en crash diëten hebben keer op keer bewezen dat dit juist niet werkt.

Vindt iets wat je leuk vindt, en start vanaf daar

Een juiste mindset krijgen is het halve werk. De rest is heel duidelijk: is jouw plannen omzetten in actie.
Als je al worstelt met overgewicht of je hebt geen idee waar en hoe je moet starten dan is dit waarschijnlijk de grootste drempel die je moet overwinnen.

Wat voor training zou je moeten doen en hoe vaak? Hoe weet je of het werkt? Hoe krijg je de meeste waar voor je geld?
Eigenlijk is het juiste antwoord op deze vragen: negeer ze. Als je je richt op dit soort vragen of denkt in termen als optische voordelen in plaats van het aanleren van gewoontes zit je al op het verkeerde spoor.

Ik ken genoeg mensen die zijn gaan hardlopen of zijn gaan bootcampen omdat ze dachten dat dat hetgene was dat ze “moesten doen”. Ze vonden het vreselijk maar bleven het doen tot het moment dat ze voorgoed afhaakten. Dit kan een vakantie zijn, een late vergadering, een verkoudheid of wat dan ook. Slechts dat was er voor nodig om er de brui aan te geven.
In plaats daarvan, ga op zoek naar een activiteit die jou zowel mentaal, emotioneel en psygisch kan belonen. Zoek dingen die je leuk vindt om te doen en duik niet in de “alles of niets” gedachte waarbij je urenlang op een loopband moet staan of de rest van je leven iedere dag aan de gewichten moet hangen.

Start rustig met iets wat je nu kunt doen, zelfs al is het maar één keer per week

Het is namelijk heel belangrijk, zeker als je net begint om uit te gaan van wat je wel kunt doen en vandaaruit verder te gaan.
Als je eenmaal hebt ondervonden wat je kunt doen – of het nu wekelijks Zumba is, een half uur Wii Fit na je werkdag of met hand gewichtjes voor de t.v – je bent begonnen.

Start rustig en kijk gewoon naar waar jij fysiek toe in staat bent

Wil je hulp of twijfel je over wat je het beste zou kunnen doen? Laat je dan geheel vrijblijvend en zonder verdere verplichting informeren. Je weet het beste wat je kunt doen is “gewoon beginnen”.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.