Au mijn rug!

Lage rugpijn is een veel voorkomend en vaak pijnlijk fenomeen: 8 op de 10 volwassenen krijgen er ooit mee te maken. Overbelasting is de meest waarschijnlijke oorzaak. Je kunt zelf veel doen om lage rugpijn te voorkomen én om herstel te bevorderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het kan je zomaar overkomen: ineens schiet het in je rug en kun je door de stekende pijn niet eens meer rechtop staan. In de volksmond wordt het ‘spit’ genoemd.

Lage rugpijn kan ook geleidelijk ontstaan. De pijn zit ergens tussen de onderste ribben en de billen en kan uitstralen in heupen en benen. Vooral bewegen is pijnlijk, opstaan uit bed of gaan zitten kan een hele opgave zijn.

Verkeerd belasten

Uit onderzoek blijkt dat lage rugpijn bijna altijd ontstaat door verkeerde houding en bewegen. Dat kan door een verkeerde zithouding, vooral in de auto of achter de computer, maar ook door verkeerd tillen, een hoog lichaamsgewicht, bolle rug of gewoon te weinig dagelijkse beweging. Ook psychische spanning kan leiden tot het onbewust langdurig aanspannen van de rugspieren.

Rugspieren

De spieren in de onderrug hebben een belangrijke functie voor een goede lichaamshouding, maar helpen ook het gewicht te torsen van alles wat we tillen en dragen.
Die dubbelfunctie maakt de rugspieren kwetsbaar voor alles wat zwaar is, alle activiteiten die te lang in één houding worden verricht, of juist plotseling plaatsvinden.

In beweging blijven

Lage rugpijn gaat vaak vanzelf weer over. Soms binnen enkele dagen, meestal binnen een aantal weken, soms duurt het een paar maanden. De spieren rust geven lijkt een logische oplossing. Maar rust werkt juist averechts, zeggen fysiotherapeuten. In beweging blijven is de beste manier om van de pijn af te komen.

Bijvoorbeeld door regelmatig een stukje te lopen. Fietsen of zwemmen is ook goed. Maar doe het rustig aan. Lang zitten is niet goed, zeker niet op die comfortabele zachte stoel of bank. Een harde, rechte stoel is beter, eventueel met een kussentje in de onderrug. Zet de autostoel rechtop.

Gezond gewicht

De kans op rugpijn kun je verkleinen met een gezond gewicht en een goede conditie. Behalve bewegen is lichamelijke, maar ook geestelijke ontspanning belangrijk. Zak door je knieën als je iets moet optillen en til met een holle rug. Wie veel zit heeft er baat bij rechtop te zitten, regelmatig van zithouding te wisselen en zo nu en dan een stukje te lopen.

In sommige gevallen is het verstandig een fysiotherapeut/ arts te bezoeken. Bijvoorbeeld als de pijn ondraaglijk is of maar niet afneemt, als er sprake is van tintelingen in de benen, bij controleproblemen over darmen of blaas, of van pijn die ver uitstraalt in de benen.

Tips op een rij:

  • Lang zitten is niet goed, zeker niet op die comfortabele zachte stoel of bank. Een harde, rechte stoel is beter, eventueel met een kussentje in de onderrug. Zet de autostoel rechtop
  • Til zo min mogelijk en als je tilt, zak door je knieën en til met een rechte rug
  • Vermijd bukken en draaiende bewegingen
  • Gebruik bij voorkeur paracetamol als pijnstiller en geen andere werkzame stof
  • Een warme douche, kruik of warmte kompres helpt de stijve en pijnlijke spieren te ontspannen
  • Ga deelnemen aan fitness onder begeleiding om je rugspieren aan te sterken
  • Zorg voor een gezond gewicht
  • Zorg voor geestelijke ontspanning
  • Blijf in beweging!

Rik Freke Fysiotherapie

Rik adviseert, behandeld en begeleidt je, zodat je in het dagelijkse leven weer zo goed mogelijk kunt functioneren!

Voor vragen of een afspraak kun je bellen met Rik 0620906013

Print

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
agnes
Door

agnes

op 20 Feb 2014

mij n vraag is hoeveel kost dat om af te vallen? met sporten en begleiding ik ben helemaal geen sportieve vrouw

agnes
Door

agnes

op 20 Feb 2014

hier boven toch

Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.