Niet aankomen tijdens de vakantie
14 juli 2019 

Niet aankomen tijdens de vakantie

Gezond en verantwoord eten tijdens de vakantie kan een hele uitdaging zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn. En het is echt niet altijd zo dat we aankomen tijdens de vakantie. Het is echt wel dat je af en toe van een b.b.q of wijntje kan genieten.

Als je jezelf maar als doel stelt om je huidige gewicht vast te houden. Dit werkt beter dan dat je na de vakantie de aangekomen kilo’s er weer af te werken. Want we weten allebei dat je daar een hoop voor moet doen – en voor moet laten. Hoe je dat kunt doen lees je in het volgende artikel: Afvallen na je vakantie

Maar voor nu gaan we er van uit dat je heerlijk kunt en wilt gaan genieten tijdens de vakantie. Lees snel verder hoe je dat kunt doen.

Laten we eerlijk zijn

De vakantie periode is niet het moment om je al te druk te maken over je dieet toch. Het is een tijd om vakantie te vieren samen met vrienden of familie. En natuurlijk om te genieten van het mooie zomerweer en terrasjes. Uitdaging is om te genieten zonder dat je gewicht wat je bent afgevallen er weer bij te krijgen.

Laten we eerlijk zijn: een dieet volgen is het hele jaar moeilijk. Misschien heb je al wat vakantie stress. Samen met de hogere calorie inname maakt het helemaal moeilijk. Want je wilt immers niet aankomen tijdens de vakantie. Meeste diëten gaan rond de vakantie periode veel vaker de mist in dan andere tijden van het jaar.

Sterker nog: de meeste mensen komen juist een paar kilo aan tijdens de vakantie. Wanneer je dat wilt voorkomen, kijk dan eens op de volgende pagina: Vakantie Survival Gids. Dit is een gloednieuw programma van me en is volledig online.

Twee gezonde keuzes

Als de vakantie aanbreekt heb je twee gezonde keuzes:

1 Je aan je dieet houden en doorgaan met afvallen (dat zou top van je zijn!)

2 Tijdelijk in een onderhoud stand gaan totdat de vakantie voorbij is

Bedenk wel dat onderhoud niet een one-side-fits all aanpak is. Geen lichaam is hetzelfde en wat voor de één werkt kan voor de andere niet werken. Sommige mensen hebben wat meer discipline en kunnen heel goed in balans blijven als het gaat om wat ze binnen krijgen.

De enige echte manier om te bepalen hoeveel calorieën je nodig hebt is om je eetpatroon een beetje los te laten. Maar ook om regelmatig te wegen. Zo zie je hoeveel extra calorieën je mag zonder dat je gaat aankomen tijdens de vakantie. Wees wel voorzichtig met het aantal calorieën dat je extra neemt.

De 200 calorieën strategie

Neem als richtlijn 200 calorieën extra, en ga in de praktijk ondervinden wat dat met je gewicht doet. Blijf wegen, hou je kleding in de gaten en uiteindelijk voel je aan je lijf wat er gebeurt. Ga ermee aan de slag, voeg 200 calorieën extra toe aan je voeding tijdens je vakantie door zo wat meer te genieten.

Probeer het eens en overweeg het ook voor de opvolgende weken. In de praktijk zal blijken of je jouw gewicht kunt handhaven. Is dit niet zo, stel dan het aantal calorieën bij. Hou wel in je achterhoofd dat je activiteiten en beweging hetzelfde blijven. Ditzelfde geldt ook voor je sportmomenten. Nogmaals, regelmatig wegen is belangrijk om er zeker van te zijn of de 200 calorieën strategie ook voor jou werkt.

ik wil niet aankomen tijdens de vakantie

Aankomen tijdens de vakantie 10 tips

Hieronder heb ik nog 10 tips voor jou, en voor andere mensen die niet willen aankomen tijdens de vakantie.

1 Controleer je porties

Studies hebben aangetoond dat hoe meer eten we op ons bord hebben des te meer we eten. Zelfs als het niet onze meest favoriete maaltijd is. Neem dit onderzoek van me aan en hou je porties kleiner. Zeker met calorie rijke voeding.

2 Blijf in beweging

Sporten is niet alleen belangrijk als je op gewicht wilt blijven. Ook als je wilt afvallen is dat van belang. Sporten vermindert stress, geeft je meer energie en je krijgt veel meet gedaan. Als je tijdens je vakantie niet naar een sportschool kunt, doe dan een ‘home workout’. Beter iets dan niets, doe wat je kunt doen om intensief bezig te zijn.

3 Weeg regelmatig

Normaal gesproken adviseer is niet om iedere week te wegen. Maar je wilt niet aankomen tijdens je vakantie dus dan zou ik het één keer per week doen. Zo heb je goeie controle of je op gewicht blijft of dat je toch aankomt.

Weeg zodra je opstaat in nachtkleding, maar wel nadat je naar het toilet bent geweest. Als je ziet dat je gewicht aan het stijgen bent, dan is dat een signaal om je porties te verkleinen. Of om meer te gaan bewegen.

4 Eet genoeg eiwitten

Wanneer je voldoende eiwitten eet, denk aan mager vlees, kip, kwark, bonen en vis dan ben je langer verzadigd. Loop je tijdens je vakantie naar het buffet, ga dan voor deze vormen van eiwitten. Vul verder je maaltijd aan met wat koolhydraten, fruit en groente.

5 Start met een gezond ontbijt

Wanneer je start met een ontbijt, is de kans veel groter dat je over de gehele dag minder calorieën eet. Waarom is dit? Als je succesvol wilt afvallen dan sla je nooit het ontbijt over.

Je hebt immers je hersenen scherp en je krijgt de stofwisseling goed op gang. Daarnaast krijg je alles wat je moet doen veel beter gedaan. Je hebt immers veel meer energie.

6 Gebruik een bord

Het is moeilijk bij te houden hoeveel je eet als je geen bord gebruikt. Wanneer je de maaltijden en snacks op een bord hebt voorkom je dat je onbewust meer calorieën binnen krijgt. Heel simpel, elk handje eten wat je neemt geeft je geen inzicht in de hoeveelheden.

7 Als je er niet van houdt, eet je het niet

Dit is één van mijn gouden regels als het gaat om aankomen tijdens de vakantie. Waarom zou je de nodige calorieën binnen krijgen van iets waar je niet gek op bent? Een hapje is meestal wel genoeg om te bepalen of je iets wel of niet echt lekker vindt. Zo niet, maak je geen zorgen. Laat het op je bord liggen. Gebruik deze extra calorieën voor iets waar je wel dol op bent.

8 Neem soep of salade voordat je de deur uitgaat

Wat blijkt? Als je bord bestaat uit een grote groene salade, of een bord groentesoep, dan vermindert dit het aantal calorieën wat je nuttigt tijdens de gehele maaltijd of gedurende de gehele dag. Deze voedzame lichte maaltijden verminderen je grote trek zodat je niet hongerig op de plaats van bestemming komt. Ook zorg je er dan voor dat je niet alle nootjes en hapjes aanvalt.

9 Stil je trek met een paar kleine hapjes

Een klein stukje taart of pizza kan je zomaar 300-400 calorieën opleveren. Om op gewicht te blijven en je onderhoud stand te bewaken, neem dan een paar kleine hapjes. Zeker van enorm vette en calorie rijke voeding voorkomt dit het aankomen tijdens de vakantie.

Of kies alternatieven met minder calorieën zoals een wrap met kruidenspread of plakje slagroom schnitte. Zo zit je ook niet zo snel boven je 200 calorieën die je extra kunt nemen.

10 Geniet van iedere hap

Ga rustig zitten, relax en geniet van iedere hap van je maaltijd. Neem je tijd en geniet van de smaak, de geur en vorm van alles wat op je bord ligt. Langzaam eten helpt je ook meer te genieten van je maaltijd en geeft je hersenen het signaal dat je buik vol zit.

Dit is het, mijn advies voor als je niet wilt aankomen tijdens de vakantie. Ik adviseer je om deze vakantie de ‘onderhoud strategie’ te hanteren. Zo hoef je jezelf niet schuldig te voelen als je aan het genieten bent op een terrasje.

Maar ook als je geniet op het strand en aan het buffet. En mocht je nog meer tips en adviezen willen, dan heb ik enkele video’s opgenomen die je misschien wel interessant vindt.

En mocht je helemaal klaar zijn om in ACTIE te komen dan heb ik een speciaal programma ontwikkeld zodat je zeker niet gaat aankomen tijdens de vakantie. Het programma dat vindt je hier: Vakantie Survival Gids. Wellicht kan het jou helpen om op gewicht te blijven deze zomer.

Aangekomen tijdens de vakantie?

Mocht je onverhoopt toch wat zijn aangekomen tijdens de vakantie, dan is het natuurlijk belangrijk dat jij je gewicht weer onder controle weet te krijgen. Ook daar heb ik een oplossing voor! Een aantal keer per jaar start ik namelijk met een 12 weken durende afslank cursus. Meer informatie over deze afslank cursus vindt je op de volgende pagina: Afvallen na de zomer vakantie

Succes en (alvast) fijne vakantie!

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.