Kans op voedselvergiftiging
27 april 2015 

Kans op voedselvergiftiging

Cijfers over het aantal voedselvergiftigingen lopen sterk uiteen omdat niet iedereen met symptomen meldt zich bij de huisarts.

Geschat wordt dat er zich in Nederland jaarlijks tussen de 1 en 2 miljoen gevallen van voedselvergiftigingen en voedselinfecties voordoen.

Als je ooit voedselvergiftiging hebt gehad, dan weet je hoe vervelend dit kan zijn. Zelfs voor een fit en gezond iemand.
Van voedselvergiftiging kun je serieus ziek worden en kan zelfs dodelijk zijn.
De meeste mensen nemen aan dan voedselvergiftiging komt door het eten uit restaurant, snackbar en fast food ketens.
Maar je kut het net zo goed thuis oplopen en zeker op straat. Met name zoals een dag als Koningsdag wanneer er weinig thuis gekookt en gegeten wordt en men juist veel op straat eet bij allerlei kraampjes en tentjes.

Volg deze tips om de kans op voedselvergiftiging te voorkomen.

  1. Was je handen
    Was je handen goed met heet water en zeep en droog ze af voordat je eten gaat bereiden.
    Ook als je rauw vlees, vis en groente hebt klaargemaakt. Vergeet ook niet je handen te wassen wanneer je naar het toilet bent gegaan, de w.c en wasbak hebt aangeraakt, neus hebt gesnoten en dieren hebt aangeraakt.
  2. Was je keukenblad
    Voor en nadat je het eten heb bereid maak je keukenblad goed schoon. Met name wanneer deze in aanraking is geweest met rauw vlees, kip, eieren, is en groente. Je hoeft geen anti bacteriële middelen te gebruiken: heet water met sop is voldoende.
  3. Was je handdoeken en theedoeken
    Was regelmatig je handdoeken en theedoeken en laat ze drogen voordat je ze gaat gebruiken. Vieze en natte doeken zijn een perfecte plek voor ziektekiemen om te broeden.
  4. Gebruik aparte snijplanken
    Gebruik aparte snijplanken voor rauw vlees en eten dat je zo op kunt eten (bv tartaar, rosbief).
    Rauw vlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten die zich makkelijk kunnen verspreiden met alles waar ze mee in aanraking komen. Denk aan ander voedsel, snijplanken en messen.
  5. Hou rauw vlees apart
    Het is zeer belangrijk dat je rauw eten apart houdt van ander kant en klaar voedsel zoals salade fruit en brood.
    Dit is omdat je dit voedsel niet van tevoren kookt voordat je het eet. Dus elke bacterie die op deze voeding komt wordt niet gedood.
  6. Bewaar rauw vlees op de onderste plank
    Bedek altijd je rauwe vlees en bewaar het op de onderste plank van de ijskast, daar waar het niet in aanraking kan komen met ander voedsel of kan lekken op ander voedsel.
  7. Kook je voeding doordacht
    Kook je voeding doordacht en hou in de gaten dat het goed gekookt of gebakken is. Zorg ervoor dat kip, varkensvlees, worsten, burgers, shoarma en kebab goed doorbakken is zonder roze vlees van binnen.
    Rauwe kip invriezen vermindert het aantal bacteriën maar verwijdert ze niet allemaal.
    De veiligste manier om alle bacteriën te doden is om de kip goed door te braden of bakken.
  8. Hou je ijskast onder de 5 graden
    Hou je ijskast onder de 5 graden. Door je voedsel koud te bewaren zorg je ervoor dat de bacteriën die voedsel vergiftiging veroorzaken kunnen doorgroeien.
  9. Laat overblijfselen snel afkoelen
    Als je eten hebt gekookt wat je niet gelijk opeet, laat het dan zo snel mogelijk afkoelen (binnen 90 minuten) en bewaar het in de ijskast of vriezer. Bewaar ze niet langer dan 2 dagen.
  10. Respecteer de houdbaarheidsdatum
    Eet geen voedsel dat de houdbaarheidsdatum voorbij is zelfs niet als het er nog goed uitziet en goed ruikt.
    Houdbaarheidsdata is gebaseerd op wetenschappelijk testen die bepalen hoe snel schadelijke bacteriën zich kunnen ontwikkelen in verpakt voedsel.

Ziezo, dat was het 10 tips om de kans op voedselvergiftiging te voorkomen. Heb jij nog tips of heb je hier ervaring mee laat het da weten door een reactie te plaatsen. Ik zou dat zeer waarderen.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.