Kan mindfulness je mentale gezondheid helpen verbeteren?
13 maart 2023 

Kan mindfulness je mentale gezondheid helpen verbeteren?

Kan mindfulness je mentale gezondheid helpen verbeteren? Het antwoord is JA.

Wat gebeurt er allemaal in je hoofd? Totdat je dat helder hebt, kunnen er allerlei problemen zijn. Onherstelbare problemen. Je kunt een probleem dat je niet ziet niet oplossen, toch? Dat is waar Mindfulness om de hoek komt kijken. Mindfulness en mentale gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. 

Je geest is daar ook op dit moment druk bezig, pratend over van alles en nog wat. Het kan je vertellen dat je moe bent van je baan, of dat je het slachtoffer bent van omstandigheden. Het kan je vertellen dat je niet goed genoeg bent en dat je niet waardevol bent. Dat je niet mooi bent en dat het leven alleen maar ellende is.

Mindfulness oefeningen voor vrouwen

Het kan een lijst zijn met allerlei dingen die je zou moeten doen en moet bereiken. Dan pas is het goed en dan pas mag je gelukkig zijn. Het kan allemaal verkeerde dingen zeggen, terwijl je je daar niet eens bewust van bent. Het kan zijn dat je daardoor dagelijks een lichte angst en spanning opbouwt.

Toen ik voor het eerst kennis maakte met Mindfulness, stond ik versteld. Ik ontdekte dat er soms hele gesprekken in mijn hoofd gaande waren. En niet alleen maar positieve en helpende gesprekken. Het was niet alleen interessant om te zien, maar het meest verbazingwekkende was dat ik steeds vaker gevoelens van zorgen of angst kon beëindigen. Ik hoefde alleen maar te stoppen en mijn gedachten te onderzoeken tot ik de oorzaak had gevonden. 

Ja, zo simpel is het eigenlijk vaak. Als je bijvoorbeeld een afspraak bent vergeten op te schrijven, kan je daar uren last van hebben. Zodra je dat ziet, schrijf je het op en voel je je weer ontspannen. Als een argument onbewust in je hoofd speelt en steeds wordt herhaalt en je gestrest maakt, zal het je daarvan bewust worden je weer aan het lachen maken en het afwijzen.

Mindfulness en geestelijke gezondheid op de lange termijn

Onderschat niet de kracht van geluk op korte termijn en positieve gedachten om het verloop van je geestelijke gezondheid op de langere termijn te beïnvloeden. Los angsten en spanningen nu en regelmatig op, en je zult gezonder zijn en je zult betere en gezonde gewoontes ontwikkelen. 

Betere en positievere gevoelens leiden nu tot gelukkige en blije gevoelens in de toekomst, en betere en positievere gewoontes is wat we nodig hebben voor resultaten op de lange termijn.  Onderschat ook zeker niet wat betere en positievere gevoelens en gedachten met je gedrag kan doen. Zeker als je beseft dat iedere negatieve gedachte zich laat bijstaan door een fysieke variant. Wat ik daarmee bedoel leg ik uit in de onderstaande video.


Mindfulness en grotere problemen

Wat de grote problemen en uitdagingen betreft, Mindfulness is een manier om de grote problemen en uitdagingen duidelijker te zien voor wat ze zijn. Naarmate je beter wordt in het afstemmen op je eigen onderbewustzijn, zul je patronen gaan zien. Ik merkte bijvoorbeeld dat mijn geest piekerde en me zorgen maakte over van alles en nog wat. Het bezorgde me eindeloze stress.

Door dit duidelijk te zien en eindelijk in te zien hoe destructief deze gewoonte van eindeloos piekeren, ben ik gaan veranderen. Ik begon los te laten, beslissingen te nemen en anders te denken. Gewoon een nieuwe levenshouding aannemen. Ik heb meteen ervaren hoe de stress en angst afneemt als je eenmaal deze beslissing hebt genomen. Mijn gewoontes begonnen te veranderen en ik kreeg meer gedaan met minder angst en minder stress.

Mindfulness oefening en mentale gezondheid

De meest onmisbare Mindfulness oefening is om gewoon rustig te gaan zitten en aandacht te schenken aan alles wat er in je lichaam en geest gebeurt. Dit kan natuurlijk moeilijk zijn als je het nog nooit hebt gedaan, en dit artikel is geen how-to. Dit is alleen maar om te bewijzen dat het de moeite waard is om te leren. Kortom er is zeker een verband tussen Mindfulness en geestelijke en mentale gezondheid.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.