Bewegen helpt depressie voorkomen

Even wandelen tegen depressie, het werkt! Zelfs met maar een uurtje per week wandelen kun je de kans op een depressie al met 56% verlagen.  Het was al langer bekend dat bewegen helpt bij de behandeling van depressiviteit, maar nu zijn er ook aanwijzingen dat het preventief werkt.

Met name in de natuur bewegen heeft een positief effect, ook als ‘natuur’ slechts een groene strook langs het huis is. Het groen van de natuur vermindert activiteit in het deel van de hersenen dat gericht is op negatieve emoties. Maar ook tussen betonnen gebouwen fietsen werkt, omdat de beweging de aanmaak van serotonine bevordert: het stofje waar mensen met een depressie vaak een tekort aan hebben.

Is een serotonine-supplement als geneesmiddel een optie? Helaas niet. Serotonine is een stofje wat door de hersenen moet worden aangemaakt. In de hersenen is een zogenaamde bloed-hersenbarrière aanwezig. Omdat de hersenen een van de meest kwetsbare en belangrijke organen zijn, is de bloed-hersenbarrière een extra bescherming tegen bacteriën. Dit betekent dat veel stoffen niet vanuit het bloed naar de hersenen kunnen. Dit is ook de reden waarom koolhydraten absoluut noodzakelijk zijn voor mensen: alleen koolhydraten kunnen als brandstof door de barrière naar de hersenen. Helaas betekent de barrière ook dat de genezing voor depressie bemoeilijkt wordt. Een gezonde leefstijl kan hierbij helpen.

Als de depressie of de sombere gevoelens al aanwezig zijn, is het vaak moeilijk om in beweging te komen. Het kan helpen om een lijstje neer te leggen met 'wat ga ik doen als ik me niet goed voel'. Als het een gewoonte wordt om dit lijstje te pakken en de activiteit uit te voeren wordt het iets minder lastig.

Bron: Body Support

Reactie plaatsen