De averechtse werking van veel light producten

Wetenschappers hebben een mogelijke verklaring gevonden dat producten zonder suiker, maar met de zoetstof aspartaam, vaak averechts werken bij pogingen tot afvallen.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat lightproducten vaak niet effectief zijn. Volgens onderzoekers van het Amerikaanse ziekenhuis Massachusetts General Hospital blokkeert aspartaam waarschijnlijk de werking van een belangrijk enzym.

Het gaat om een enzym genaamd IAP. Van IAP is eerder aangetoond dat het obesitas, diabetes en metaboolsyndroom helpt voorkomen. "We denken dat aspartaam niet werkt, ondanks dat het suiker vervangt, omdat het de gunstige werkingen van IAP blokkeert", aldus Richard Hodin, hoofdauteur van de studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Muizen

Het onderzoek is uitgevoerd op muizen. Twee groepen muizen kregen allebei veel vet te eten. De ene groep kreeg daarbij normaal water te drinken, de andere groep dronk water met aspartaam. Bij die laatste groep nam het gewicht sneller toe.

"Onze bevindingen helpen ons begrijpen waarom aspartaam averechts werkt", aldus Hodin. "We kunnen andere factoren niet uitsluiten, maar dat aspartaam IAP-activiteit blokkeert staat in elk geval vast.”

Bron: Body Support

Reactie plaatsen