Afvallen voor de zomer

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen voor de zomer? Afvallen voor de zomer...zo doe je dat. In dit artikel geef ik je praktisch advies over persoonlijke motivatie, smaken, drang naar eten, wat te eten, hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt. Maar ook andere tips om jou te helpen om je te concentreren op een gezond eetpatroon en om snel in zomershape te komen. 

Wat ik weet is dat overgewicht hebben in de zomerse hitte echt geen pretje is. En het blootstellen van je dikke buik of dikke dijen is niet bepaald fijn als andere vrouwen om je heen strandkleding dragen ter grootte van een klein lapje stof. Ook niet als iedereen om je heen zich te buiten kan gaan aan zomerse drankjes en hapjes zonder dat het ook maar enig negatief effect heeft op hun wespentaille. Ik hoor je denken: ‘Moet ik eens doen, dan wordt het a la minute op mijn kont geplakt’.

Voor vrouwen met overgewicht kan de zomer soms zelfs pijnlijk zijn, omdat er talloze momenten zijn waarop jij je schaamt en ongemakkelijk voelt. Dus laten we eens kijken hoe je een deel van je vet kunt verminderen en van de zomer weer een leuke ervaring kunt maken. 

Maar eerst een waarschuwing!

Een gegarandeerde manier om te falen met afvallen voor de zomer is zoeken naar een “quick fix" methode of zwichten voor een crashdieet. Je begrijpt wat ik bedoel: programma’s die beloven om op een snelle en moeiteloze manier gewicht te verliezen. 

In mijn ervaring werkt geen van deze crashdiëten of pillen echt, zeker niet op de lange termijn. En het medische bewijs is vrij duidelijk: de maximale hoeveelheid kilo die je verantwoord kunt afvallen is tussen de 0,5 en 1,5 kilo per week. Misschien iets meer als je zwaarlijvig bent. Althans je KUNT wel meer afvallen per week maar de vraag is of dat verstandig is.

Trouwens, als een briljante wetenschapper erin zou slagen een formule te verzinnen voor snel en makkelijk afvallen voor de zomer, zou hij van de ene op de andere dag beroemder zijn dan Einstein. Hij zou zijn programma zeker niet verkopen in reclamespotjes op tv van 30 seconden of social media advertenties. 

Dus voor je eigen lichamelijk en financiële gezondheid, gebruik je verstand en verspil geen tijd aan methoden voor afvallen die extreme en ongeloofwaardige claims maken. 

Als je dit niet gelooft, denk dan aan één van je vriendinnen met overgewicht die de voorkeur geven aan een korte termijn oplossing van 10 kilo in twee weken afvallen', en vraag jezelf af waarom ze nog steeds te zwaar zijn.

6 weken zomer shape programma

Je kunt niet extreem veel afvallen in een week of twee. Je hebt zeker minimaal 6 weken nodig om voldoende impact op je lichaamsvorm en gewicht te hebben. Onthoud dat het menselijk lichaam ingesteld is om te overleven, niet om er als een graatmagere insta fitbabe uit te zien die meedoet aan een miss bikini wedstrijd.

Aangezien snel en veel afvallen een indicatie is van ziekte en geen goede gezondheid, is de enige gegarandeerde manier om je lichaamsvorm te verbeteren en afvallen een geleidelijke benadering van gezond eten en meer beweging. Leuker kan ik het niet maken voor je. Wat wel leuk is en bovendien een snelle maar gezonde manier om af te vallen is mijn 6 weken zomer shape programma.

In 6 weken, kun je ongeveer 3 tot 5 kilo verliezen - meer dan genoeg voor de meeste vrouwen met overgewicht om merkbare gezondheidsverbeteringen te ervaren. Maar ook meer dan genoeg om een veel slanker lichaam te krijgen. En door op deze manier geleidelijk af te vallen, heb je veel minder kans op het jo-jo effect zodat je indien nodig nog meer kunt blijven afvallen. Ook is er minder risico op een gewichtplateau of ander obstakels. Na 6 weken zit je ook lekkerder in je vel en voel jij je ook weer happy in je bikini of badpak. Benieuwd naar hoe mijn 6 weken zomer dieetplan eruit ziet? Check dan de onderstaande video.


Je hebt een motief nodig

Niemand verandert graag zijn gewoonten. Dus als jij je eet- en bewegingsgewoonten wilt veranderen, heb je een sterk motief nodig. Iets om vol te houden met diëten en sporten als de verveling toeslaat. Maar ook om de momenten waarop het echt lastig en uitdagend wordt (en die momenten gaan komen) door te zetten. Welk motief je ook kiest, het moet iets krachtigers zijn dan de drang om lekker calorierijk voedsel te eten voor de tv!

Een goed motief voor afvallen voor de zomer

Alles wat jij je van tevoren hebt voorgenomen om je doel bereiken, vormt een grote uitdaging. Dus wees moedig. Zorg voor een goede motivatie. Boek een weekendje weg of koop prachtige kleding die past bij het lichaam dat je wilt hebben aan het einde van je dieetprogramma. Je wilt afvallen voor de zomer en een slanker lichaam krijgen. Daarom zorgen de beloningen onderweg voor constante motivatie.

Ik bied hulp bij het afvallen aan een aantal vrouwen, van wie sommigen ook bij me sporten, en ik ben altijd onder de indruk van hun vermogen om op korte termijn offers te brengen om hun doelen op langere termijn te verwezenlijken. Ik denk dat ze daarom zoveel bereiken. Anders gezegd: deze vrouwen laten dingen en doen dingen zodat ze afvallen voor de zomer. Eén van de dingen die zie doen is bijvoorbeeld twee keer per week trainen met elkaar waarbij ik tijdens de les hun trainer ben. Hieronder een foto van enkele dames tijdens een dames outdoor les in Katwijk.

dames-bootcamp-katwijk

Wees positief over offers op korte termijn

Of je nu probeert af te vallen voor de zomer, meer energie te krijgen en of fitter te worden, een belangrijk onderdeel van de motivatie is je vermogen om positief te zijn over het brengen van opofferingen op de korte termijn. Zodat je op de lange termijn je doel bereikt.

De keuze is vrij eenvoudig: je kunt je concentreren op het "ongemak" en nadelen die het opgeven van bepaalde voeding, gewoontes en gedrag met zich meebrengt, of je kunt je concentreren op de voordelen die je krijgt door deze voeding niet te eten en door je gedrag en gewoontes aan te passen.

Helaas richten veel ‘lijners’ zich op het negatieve gevoel van alle ongemakken en nadelen van hun nieuwe en gezonde gewoontes. Na een tijdje zien ze hun dieet als een last, een ongemak, een kwade noodzaak. 

Dit is dan ook de reden waarom veel mensen ook stoppen. Ze kunnen de voordelen van gewichtsverlies en afvallen voor de zomer niet "zien". Als jij jouw lichaamsvorm en gewicht voor de zomer wilt verbeteren, is het beter dat je deze valkuil vermijd en de voordelen op de lange termijn gaat waarderen. Voordelen die je gaat krijgen door je levensstijl op korte termijn aan te passen.

Het goede nieuws over afvallen voor de zomer

Veel mensen hunkeren naar voedsel en onze algemene houding ten opzichte van voedsel worden sterk beïnvloed door wat we eten en drinken. Ik ken talloze moeders met gezinnen die verbazingwekkende veranderingen in hun persoonlijke en eetgewoonten binnen hun gezin hebben bereikt. En dat al slechts binnen een paar weken.

Het punt is dat het gemiddelde moderne dieet vol zit met suikers, vet en zout, wat er alleen maar voor zorgt dat je er nog meer van wilt eten. Maar als je deze afhankelijkheid van junk ingrediënten zelfs binnen 2-3 weken kunt doorbreken, zul je een enorm verschil in je gewicht en je kleding gaan merken. Dat brengt me bij gezond eten.

Denk bij gewichtsverlies en afvallen voor de zomer niet alleen maar aan je gewicht en de weegschaal. Mijn ervaring is dat één van de meest effectieve strategieën voor gewichtsverlies is om je te concentreren op gezond eten. Ik zeg niet dat je niet op je weegschaal mag staan, maar meet de voortgang niet uitsluitend aan de hand van wat de weegschaal zegt. 

Houd er rekening mee dat het net zo belangrijk is om van je eten te genieten en je goed te voelen over je veranderde eetgewoonten. En elk dieet waar je een hekel aan hebt, zal gegarandeerd mislukken, hoeveel gewicht je ook verliest, want zodra je je doel hebt bereikt, val je terug in je oude eetgewoonten en krijg je elk verloren kilo terug.

De 10 beste gezonde eetgewoonten

Bij deze wil ik nog even mijn 10 beste gezonde eetgewoonten met je delen in de vorm van een samenvatting. Een gezond dieet omvat:

  1. Meer zelfgemaakt eten, minder uit eten gaan. 
  2. Eet meer vers fruit als tussendoortje.
  3. Hanteer verse groenten als tussendoortje en bij de maaltijd.
  4. Gebruik bonen als bijgerechten of in stoofschotels.
  5. Volkoren brood, minder wit brood en luxe broodjes.
  6. Meer vis, kip of kalkoen zonder vel.
  7. Maak kleinere porties rood vlees.
  8. Eet meer magere zuivelproducten.
  9. Minder vet in de vorm van boter en mayonaise.
  10. Eet gezonde snacks om de honger op afstand te houden. 

Als je vol zit met gezonde en voedzame calorieën, wil je geen junkfood eten waardoor je nog meer honger krijgt. Wat gewichtsbeheersing en afvallen voor de zomer betreft, blijft ‘honger’ nog altijd je grote vijand.

Dat was het…jouw succes strategie om af te vallen voor de zomer. Wil je er voor zorgen dat dit je ook 100% zeker gaat lukken doe dan mee met mijn 6 weken Zomer Shape Programma.

Over de schrijver
Arny helpt als gewichtsconsulent vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen een leuk leven hebben en toch genieten. Niet met een dieet maar door ze te leren hoe ze blijvend hun levenswijze kunnen veranderen. Arny is eigenaar van Fit aan Zee en Baby Bootcamp® en vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen

Vraag hier je gratis adviesgesprek aan

Vul hieronder eventjes je naam en email adres in en klik op afspraak maken.

Ja, ik ontvang graag ook waardevolle tips en adviezen.